Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSvensk familjepolitik en förebild

Svensk familjepolitik en förebild

Kvinnors yrkesarbete är inte kopplat till ökade konflikter mellan arbete och familj eller stress i hemmet. Det menar forskarna Tommy Ferrarini och Ingrid Esser som i en studie har undersökt 20 välfärdsstaters familjepolitik.

— Det vi kom fram till i studien är att kvinnors upplevda stress och konflikt mellan arbete och familj är större i länder med en mer traditionell inriktning av familjepolitiken, säger Tommy Ferrarini.

Med traditionell menar Tommy en familjepolitik där kvinnor huvudsakligen ansvarar för omvårdnaden av familjen. I studien (Family Policy, Perceived Stress and Work-Family Conflict) har de båda forskarna använt sig av stora statistiska databaser innehållande tusentals personer. De har inte undersökt familjepolitiken land för land utan i stället koncentrerat sig på att undersöka den internationella familjepolitiken och se vilket samband den har med stress och upplevd konflikter mellan arbetet och privatliv.

I studien framgår att den familjemodell som vi har i de Skandinaviska länderna, den så kallade könsegalitära tvåförsörjarmodellen, där både mannen och kvinnan i stor utsträckning arbetar och där vi har en väl utbyggd barnomsorg, leder till mindre stress än om kvinnan exempelvis skulle gå hemma med vårdnadsbidrag och ta hand om barnen medan mannen jobbade.

Men man hör ju jämt och ständigt om hur svårt det är för föräldrar att få ihop livspusslet, är svenska föräldrar jämfört med föräldrar i andra länder inte stressade?

–- Jo, man ska inte dra slutsatsen att de inte är stressade. Det är alltid stressande att ha barn men med den familjepolitik som vi har i Sverige verkar vara rätt väg att gå men sedan kan man ju försöka jobba ännu mer på att öka exempelvis männens roll i sammanhanget ytterligare, förklarar Tommy.

Han berättar hur barnafödandet skiljer sig väldigt mycket åt i de olika Europeiska länderna och medan Sverige ligger ganska högt upp på skalan över antalet födda barn per invånare föds det för få barn i exempelvis Tyskland.

— I Tyskland försökte politikerna få fart på barnafödandet genom att införa både vårdnadsbidrag och skatteavdrag men det hjälpte inte, de tyska kvinnorna ville inte gå tillbaka till hemmen, och år 2007 infördes en föräldraförsäkring som gör att man kan vara hemma med sitt barn under ett år, säger Tommy.

Under senare åren har det även i Sverige införts nya komponenter för att underlätta för bland annat barnfamiljer, exempelvis rut- och vårdnadsbidraget. Hur dessa åtgärder underlättar för familjernas upplevda stress är ännu för tidigt att se men det är något som Tommy gärna vill undersöka närmare i framtiden.

— Man kan se det på två olika sätt, ger rutavdraget fler möjligheter för barnfamiljer att välja eller är det ett sätt att öka klasskillnader människor emellan då det trots allt först och främst höginkomsttagare som använder sig av det? Det ska bli intressant att se, säger Tommy.

Här kan du läsa hela studien.

Ingrid Esser är forskare på och institutet för social forskning på Stockholms universitet och Tommy Ferrarini arbetar på institutet för Framtidsstudier samt institutet för social forskning på Stockholms universitet.

2 KOMMENTARER

  1. ”Här kan du läsa hela studien”. NEJ det kan jag inte – den går inte att hitta?’

    Hur har ni mätt stressnivån i blodet hos de här kvinnorna? Hur många kvinnor handlar det om totalt? I vilken ålder? osv. Det går inte att dra några slutsatser så länge all fakta saknas och bara handlar om olika påståenden.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?