Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenMedicinsk teknik räddar hornhinna

Medicinsk teknik räddar hornhinna

Sedan nästan tre år kan tio patienter i Sverige se med hjälp av nya hornhinnor. De är dessutom byggda av deras egna celler, vilket gör att de slipper problem med avstötning.  Den konstgjorda hornhinnan är lika bra som i ett normalt, friskt öga.  Det är forskare vid Linköpings universitet som står bakom det vetenskapliga genombrottet.

Hornhinnan kan liknas vid ögats vindruta. Den består av ett lager av genomskinligt kollagen och skyddande celler, men de är svåra att ersätta om de skadas. Donerade hornhinnor är en bristvara, så genombrottet skapar hopp för miljontals människor runtom i världen som skulle behöva en ny hornhinna.

Enligt May Griffith, professor i regenerativ medicin vid Linköpings universitet och en av forskarna bakom artikeln, är studien den första som visar att en konstgjord hornhinna kan integreras i människans öga och starta en nybildning.  Under sin tid vid Ottawa Hospital Research Institute utvecklade hon ett biosyntetiskt material av korslagda kollagentrådar där omogna celler från ett ögas hornhinna kan växa in.

Kollagenet är framställt på rekombinant väg av jästceller som fått en mänsklig gen inympad. Per Fagerholm, ögonläkare och professor, var med och utvecklade en metod att sy fast implantatet i kanterna av den gamla, skadade hornhinnan.

De första operationerna på frivilliga gjordes 2007, och sedan dess har forskarlaget följt patienterna. Efter två år hade celler och nerver växt in i implantatet och återskapat en fullvärdig hornhinna. Ingen patient har drabbats av avstötningsmekanismer. Alla har fått lika bra syn som vid en konventionell transplantation – några med hjälp av kontaktlinser som de inte kunde ha förut.

Nu vidtar arbetet med att förfina tekniken ytterligare, och med att undersöka om tekniken kan tillämpas på andra ögonsjukdomar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.