Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFacken utbildas i klimatomställning – "Inte lösa ett problem och skapa nya"

Facken utbildas i klimatomställning – ”Inte lösa ett problem och skapa nya”

Först gick en rad näringslivstoppar Stockholm Rescilience Centres intensivkurs i att leda klimatomställningen. Och nu har fackförbundsledare gått den. En av dem är Sveriges Ingenjörers vice ordförande Sara Anvarsson.

Initiativet till kursen kommer från forskningsprogrammet Fairtrans och utbildningen sker på Stockholm Resilience Centre. Tidigare har 75 styrelseordförande och vd:ar, bland andra SEBs Marcus Wallenberg och Scanias Christian Levin, gått utbildningen, som också getts ut som bok: ”Kursen: 10 lektioner för ett hållbart näringsliv”.

Organisationer som deltar i utbildningen

 • LO
 • TCO
 • Saco
 • Byggnadsarbetare-förbundet
 • Fackförbundet ST
 • Finansförbundet
 • Fysio-terapeuterna
 • GS Facket
 • Handelsanställdas förbund
 • Hotell- och restaurangfacket
 • IF Metall
 • Ledarna
 • Naturvetarna
 • Scen & Film
 • Seko
 • SRAT – Akademiker i Samhällsbärande Funktioner
 • Sveriges Arkitekter
 • Sveriges Ingenjörer
 • Sveriges Psykologförbund
 • Vision

Nu har också 34 ordförande och kanslichefer inom fackföreningsrörelsen utbildas, med föreläsare som Johan Rockström, professor och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, Kate Raworth, nationalekonom som står bakom Doughnut Economics, Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, samt flera av Sveriges mest framstående forskare inom klimatområdet.

Sara Anvarsson, du är den som gått kursen för Sveriges Ingenjörer. Vad har den gett hittills?

– Den har gett många insikter från forskningen om hur läget är. Och mycket inspiration. Till exempel var Scanias vd där tillsammans med ordföranden för IF Metall på företaget och berättade hur fack och företag samarbetar för att ställa om. De har otroligt högt satta mål, att halvera sina koldioxidutsläpp till 2025 och minska kundernas utsläpp med 20 procent. De har hittat en modell för hur fack och företag kan samarbeta.

Vad har du fått för insikter?

– Johan Rockström pratade om att den hållbara omställningen inte bara handlar om koldioxidutsläpp. Vi behöver ha koll på plaster som naturen inte kan hantera, och på haven. Så att vi inte bara löser ett problem och skapar nya.

– Och Svante Axelsson pratade om att vi faktiskt kommit en bit på väg. Det är lätt att få klimatångest, men han pratade om att det nu är klimatverkstad: Nu gör vi saker. Det var en blandning av hopp och förtvivlan. Det går inte tillräckligt snabbt, men det görs mycket.

Har facket en roll i klimatomställningen?

– Jag tror att alla behövs, även fackförbund. Något jag tog med mig är att det handlar om Sverige AB och vår konkurrenskraft. Det är bra att vi ställer om till den värld vi vill leva i, men vi behöver också ställa om för att vara konkurrenskraftiga och säkerställa att vi har jobb framöver.

Vad kan Sveriges Ingenjörer göra?

– Jag tror i ett första steg att vi ska utgå från det vi redan gör och fundera på hur vi kan skala upp det. Många i min generation valde att bli ingenjörer för att man vill vara med och lösa stora utmaningar; till exempel bidra till klimatomställningen. Redan idag har vi ett hållbarhetsnätverk, men jag tror vi kan skala upp det och även samla dessa medlemmar på fler sätt.

– Och vi gör ju redan en hel del andra saker: Vi firar 30 år för vår miljöfond som delar ut mycket medel till forskare och studenter. Vi är med i olika forum som representanter och får lyfta fram vad som är viktigt för oss. En viktig del i att ställa om Sverige med nya innovativa företag är kompetensförsörjning och då har vi en roll att säkerställa att ingenjörer får en bra utbildning och får utvecklas under sitt arbetsliv.

– Scanias sätt att jobba med ett tätt samarbete mellan ledning och fack är också intressant och något vi kan lyfta som inspiration till andra lokalklubbar.

Vad händer nu?

– Det är inte planerat. Det kommer att vara en uppföljning, ett tredje utbildningstillfälle. Men det här är frågor för förbundsstyrelsen och för Ingenjörsfullmäktige att diskutera. Vi uppdaterade vårt klimat- och miljöprogram för två år sedan och jobbar vidare med det. De här frågorna var viktiga redan innan jag gick utbildningen. Men när så många fackliga ledare gick den har vi också möjlighet att samverka framöver.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?