Från och med den första november kommer Eva Lindquist, chef för den offentliga förhandlingsenheten på Sveriges Ingenjörer, att bli ordförande i Akademikeralliansens förhandlingsdelegation. Eva tycker att den nya rollen ska bli kul och utmanande.
Från och med den första november kommer Eva Lindquist, chef för den offentliga förhandlingsenheten på Sveriges Ingenjörer, att bli ordförande i Akademikeralliansens förhandlingsdelegation.
— Det ska bli kul och utmanande, säger Eva om den nya rollen.
Akademikeralliansen är en organisation för förhandlingssamverkan på den kommunala och landstingskommunala sektorn mellan 17 Saco-anslutna förbund. De driver förhandlingar och träffar centrala avtal om bland annat löner, allmänna villkor och pensioner.
Ordförande till organisationens förhandlingsdelegation väljs på ett år och nu i november ersätter Eva Lindquist alltså den tidigare ordförande Åke Lindström som går i pension.
En viktig fråga för Akademikeralliansen är förstås löneavtalet och arbetet koncentreras mycket kring detta. Eva vill med sitt ordförandeskap också lyfta fram och driva andra viktiga akademikerfrågor gentemot kommuner och landsting.
— Förutom lön så är ju kompetensutveckling en viktig fråga. Jag skulle också jag vilja att vi för en debatt om exempelvis återväxten inom kommun och landstingssektorn, vad gör vi när fyrtiotalisterna går i pension? säger Eva. Om kommunerna ska kunna konkurrera om akademikerna med övriga arbetsmarknaden måste man kunna erbjuda bra villkor inom sektorn, då menar jag både lön och allmänna villkor.
Avtalen som Akademikeralliansen träffar omfattar 55 000 akademiker. 7 000 av Sveriges Ingenjörers medlemmar arbetar inom kommun och landsting.