Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAnna-Lisa Osvalder fick årets Levipris

Anna-Lisa Osvalder fick årets Levipris

Foto: Jan-Olof Yxell/Chalmers.

I går fick  Chalmersforskaren Anna-Lisa Osvalder motta Levipriset som en uppskattning av hennes mångåriga arbete inom produktutveckling och arbetsvetenskap. I samband med prisutdelningen hölls också flera seminarier med temat ”vad gör arbetslivet med människors hälsa”.

”Professor Anna-Lisa Osvalder har under många år varit ansvarig lärare inom ergonomi och människa maskinsystem och har lett ett stort antal studenter genom examensarbeten. Hon har stimulerat och skapat intresse för arbetsmiljöfrågor bland teknologer”.

Så löd den korta varianten av prismotiveringen när Anna-Lisa Osvalder igår under applåder fick motta Levipriset i Ingenjörshuset i Stockholm.

Under sin forskarkarriär har Anna-Lisa, förutom sitt jobb som inspirerande lärare och handledare, också arbetat med produktutveckling inom både sjukvården och trafiksäkerhet. De senaste fem åren har hon ägnat mycket tid åt kontrollrum i kärnkraftsverk och försökt skapa system som människor förstår och kan hantera.

Inte bara teknik att ta hänsyn till
— Jag försöker att få in användarperspektivet vid produktutvecklingen och utforma en arbetsmiljö och produkter på människans villkor, säger pristagaren som betonar att man måste titta på helheten när man jobbar med människor och teknik och alltid ta hänsyn till människan bakom systemen.

Under Leviprisdagen fick åhörarna också lyssna den svenska stressforskningens fader professor emeritus Lennart Levi (Levipriset är uppkallat efter honom).

Han talade bland annat om vikten av att ha ett inkluderande och hållbart arbetsliv där alla som vill arbeta ska vara välkomna samt hur viktigt det är att få in arbetsmiljö och ledarskap i högre utbildningar av chefer inom exempelvis teknologi och ekonomi.

Också en annan av dagens talare, psykologi- och hälsoforskare Cary Cooper, var inne på samma linje som Lennart Levi. Cary menar att mycket av stressen och ohälsan inom företagen beror på dåligt chefskap.

Dåliga chefer
— De största businesskolorna i Storbritannien har inga kurser alls i hur man behandlar människor. Dåliga chefer är farligt för hälsan. Chefer är en form av surrogatföräldrar, man vill ha deras godkännande. Man vill höra när man gör något bra men oftast får man i stället bara höra när man gör något dåligt, säger Cary.

Tips på återhämtning
Innan moderator Janke Wikholm delade ut Levipriset höll också stressforskaren Göran Kecklund en föreläsning kring stress, arbetstider och återhämtning. Han gav bland annat följande tips på återhämtning på jobbet.

— Ta kafferast med kollegerna, gör mikropauser, slarva inte med lunchen, gå gärna ut och ät och ta en promenad och var försiktig med övertid.

Levipriset inrättades 2004 i syfte att stimulera kvaliteten i undervisningen av teknologer när det gäller arbetsmiljöfrågor och sambandet mellan hälsa och effektivitet.

Här kan du följa Leviprisdagens föreläsningar på webb-tv.

Ingenjören har tidigare intervjuat Cary Cooper och Göran Kecklund.
Läs mer om deras arbete här:
Cary Cooper, Jobbstressen fortsätter efter krisen.
Göran Kecklund, Flexibla arbetstider gör dig gott.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?