Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenBlev egenkonsult för att få tid att skriva spänningsromaner

Blev egenkonsult för att få tid att skriva spänningsromaner

Civilingenjören Jan Johannessons arbete är omväxlande. Vissa dagar ägnar han åt styrelsearbete i techbolag. Andra dagar skriver han spänningsromaner om Tycho Brahes hemliga experiment på 1500-talet och om händelser från början av 1900-talet.

När Jan Johannesson läste till civilingenjör i elektroteknik i Lund fick han syn på en kurs i vetenskapshistoria som fysikern och författaren Bodil Jönsson var ansvarig för. Den lät så lockande att han inte kunde låta bli att söka.

På kursen fick studenterna fördjupa sig i en valfri tidsepok och Jan Johannesson valde 1500-talet och vetenskapsmannen Tycho Brahe. Och valet var ingen slump.

– Släkten på min mors sida kommer från Ven och männen var skutskeppare. Under hela min uppväxt i Landskrona tillbringade jag mina somrar i familjens hus från 1910-talet på Ven. Numera är min familj fritidsboende på ön.

Jan Johannessons karriär som ingenjör började på sjukhuset i Kalmar och nästa jobb blev inom telecom. På Ericsson i Lund jobbade han i några år som produktchef för flera telefonmodeller innan han tog ett uppdrag som strategikonsult för Northstream i Frankrike under tre år.

Han återvände till Ericsson och jobbade bland annat två år i Genève innan han för tio år sedan blev strategichef på Fingerprint.

– Alla mina uppdrag under åren har gett mig idéer och stoff för att skriva böcker. Mitt första försök som författare var redan under åren i Genève. Men det manus jag skickade till några förlag refuserades och i dag förstår jag varför, säger han och ler.

Ville få mer tid att skriva

Det var för fem år sedan som Jan Johannesson bestämde sig för att göra verklighet av sina författarplaner. I hans dator fanns då embryot till en spänningsroman med Tycho Brahes naturvetenskapliga experiment på Ven under 1500-talet som utgångspunkt.

Tycho Brahe

Porträttet av Tycho Brahe finns på Skoklosters slott.

Föddes 1546 på Knutstorps slott i Skåne (dåvarande Danmark). Han tillhörde den danska högadeln och blev under sin bildningsresa till Europas ledande universitet intresserad av astronomi.

En mörk höstkväll 1572 upptäckte Tycho Brahe Supernovan som blev avgörande för hans karriär. På ön Ven i Öresund byggde han upp ett vetenskapligt centrum på slottet Uraniborg.

Han var den förste som empiriskt och systematiskt antecknade sina observationer och skapade en för den tiden enorm och exakt datamängd. Noggrannheten uppnåddes med egenhändigt och ingenjörsmässigt utvecklade instrument som revolutionerade sättet att mäta stjärnornas position.

Tycho Brahe räknas som en av dem som lagt grunden för den moderna vetenskapen och astronomin. Han slutade sina dagar 1601 i Prag där han verkade som hovastronom.

För att få mer tid att skriva blev det nödvändigt att kunna ha ett mer flexibelt arbete. 2018 valde han därför, efter nära 30 år i ledande befattningar inom produkt- och strategiledning, att bli egenkonsult. Och nu tog skrivandet fart.

Genom författarcirklar lärde sig Jan Johannesson mycket om konsten att skriva en bra roman, både av debutanter som han själv och etablerade författare. Under 2019 och 2020 växte ett manus fram i rask takt.

Berättelsen utspelar sig både under 1900-talets första decennium och under Tycho Brahes liv på 1500-talet. Det hemliga sällskapet Brahes Familia bestämmer sig i början av 1900-talet för att i hemlighet genomföra Tycho Brahes experiment – den explosiva upptäckt som Tycho och hans syster Sophie gjorde i laboratoriet på Uraniborg, slottet på Ven.

I sina försök att återupprepa det som är beskrivet i dokument från slutet av 1500-talet drivs gruppen till svåra förhandlingar och äventyrliga resor till avlägsna platser som Bajkalsjön och den nystartade gruvindustrin i Kiruna.

Paralleller till i dag

Förlaget Ekström och Garay nappade på manuset men den långa berättelsen blev inte en utan två böcker. Upptäckten (utgiven i augusti 2022) och Experimentet (utgiven i april 2023) är fristående delar i Tychoniumsviten.

I den andra boken spelar det rysk-japanska kriget en viktig roll och Jan Johannesson ser paralleller till den utveckling i Ryssland som vi ser nu.

– De första åren efter det förra sekelskiftet var också en tid när samhället förändrats snabbt, både genom teknisk utveckling och på grund av politiska förändringar. Då kom elektriciteten och telefonen. Nu står vi inför en AI-revolution.

Använder erfarenheter från näringslivet

I dag delar Jan Johannesson sin tid mellan författandet, styrelsearbete och konsultuppdrag. Han har bland annat styrelseuppdrag i fyra techbolag.

– Arbetet med böckerna, från att skapa berättelsen till bearbetningen tillsammans med förlaget, har varit svårare än något jag har gjort som civilingenjör. Men också bland det roligaste.

Ingenjörskarriären har han också haft nytta av som författare.

– Jag har verkligen använt mina erfarenheter från näringslivets strategispel. Jag har observerat detaljer men ingen kan känna igen sig i karaktärerna.

Nästa bok finns redan i Jan Johannessons huvud och nu jobbar han med research. Tanken är att flytta berättelsen framåt till åren före första världskriget.

– De bästa stunderna som författare är när man hamnar i ett flow. Ibland behöver jag bara lyssna på mina karaktärer när de själva berättar.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.