Rymdteknik ska lyfta svensk industri

 

På söndag 10 oktober arrangeras Sustainability Space Day på världsutställningen i Shanghai. I den svenska paviljongen kommer det svenska projektet Down to Earth att visa några exempel på hur rymdforskning kan göra världen mer hållbar och skapa nya möjligheter för tillväxt inom svensk industri. 

Av varje krona som investeras i rymdindustrin kommer cirka 20 kronor tillbaka som spin-off inom andra områden. Och i framtiden kan det bli mer. Projektet Down to Earth ska hjälpa företag att lösa problem och ta fram nya produkter med hjälp av rymdteknik.  

Down to Earth är ett samarbete mellan företaget Umbilical Design och Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Umbilical Design grundades 2001 av rymddesignern Cecilia Hertz.
– Innovationer inom rymdindustrin skapar redan idag produkter inom många områden och med en tydligare målsättning och en utvecklad innovationsprocess kan industrin bli ännu bättre på att använda nya material, teknologier och lösningar från rymdsektorn, säger Cecilia Hertz.

Cecilia Hertz

Cecilia Hertz är svensk rymddesigner.

– Hennes företag Umbilical Design har utsetts av den europeiska rymdorganisationen ESA till ett av tio europeiska så kallade NTTI-företag (National Technology Transfer Initiative). Det innebär ett ansvar för att utveckla tekniköverföringen från rymdsektorn till svenska industriföretag. Cecilia Hertz tror att rymdforskningen kan inspirera många industriföretag till nya produkter och ge idéer till unga entreprenörer.

För de speciella förhållandena i rymden har rymdindustrin utvecklat material med låg vikt som är starka, hållbara och okänsliga för temperaturskillnader. Trånga utrymmen har tvingat fram olika smarta lösningar. Vattenreningsteknik och energilösningar i rymden kan bidra till ett mer hållbart samhälle på jorden.

Down to Earth är en innovationsprocess företag möter olika experter inom rymdindustrin för att tillsammans hitta nya lösningar, använda teknologer från rymdindustrin för att förbättra eller utveckla helt nya produkter. Den stora mängd idéer som kommer fram under de kreativa diskussionerna mellan designer, affärsutvecklare, ingenjörer och andra experter utmynnar i något eller några konkreta förslag som företaget väljer att gå vidare med. Övriga idéer hamnar i en så kallad outcubator.
—  Där ska studenter kunna få uppslag till företagsidéer, säger Tommie Cau på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Högskolan har en tydlig inriktning på internationellt entreprenörskap och deras medverkan i Down to Earthprojektet ger studenterna möjligheten att värdera företagsidéer och försöka kommersialisera de mest lovande. 

Men det handlar inte enbart om att utveckla nya produkter utan lika mycket om idéer till ett mer hållbart samhälle. Kommunerna kan lära sig mycket av astronauternas slutna kretslopp i rymden.
— Små och mellanstora kommuner i landet kan utnyttja många av rymdindustrins lösningar på energi- och miljöfrågor, säger Cecilia Hertz. Lidköping är den första kommun som är med i projektet.

Cecilia Hertz anser att Sverige är långt framme inom både miljö-  och rymdteknik men hon menar att vi har anledning att vara oroade för framtiden.
— Kina är verkligen på hugget och jag är lite oroad över att vi är lite för tillbakalutade i Sverige. Våra tekniska innovationer har gott renommé i världen men svensk industri måste bli mer innovativ för att inte tappa i konkurrens med bland andra Kina, säger hon.

Under Sustainability Space Day i Shanghai på söndag medverkar ett hundratal speciellt inbjudna representanter från Kina och Sverige. En av talarna är Dag Landvik som berättar om sina erfarenheter av tekniköverföring från NASA när han utvecklade Tempur-madrassen.

2 kommentarer

  • Branschtidning « Womengineer.se

    […] Artikelns tema i tidningen går under ”Nytänkare” och det är precis vad hon är. Hon har bland annat utvecklat skyddskläder som tål extrem värme från stålvärmeverk och skidhjälm med aluminiumskum istället för frigolit. Hennes affärsidé är så smart, riktigt innovativt! Det är ju hur bra som helst att göra mer nytta av redan befintlig teknik. Mer om hennes projekt kan läsas här. […]

    19 februari 2011
  • Anders Classon

    Spacedivisionen på Rymdbolaget i Solna ska säljas. Ägarna dvs. staten genom finans/näringsdepartementet tror inte på framtiden för Sveriges enda satellit-byggare i rollen som just satellit-byggare. Se Rapportinslaget från den 4:e juli på YouTube:
    http://www.youtube.com/watch?v=B3VAsHwwX8I
    / Anders Classon

    07 oktober 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar