Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenYes, äntligen måndag!

Yes, äntligen måndag!

 Har du kul på jobbet? Hinner du fika tillsammans med kollegerna eller sveper du kaffet framför datorn? Kreativitetsforskaren Evelina Wahlqvist tycker att man ska ta vara på pauserna för det är under fikat med arbetskamraterna som de bästa idéerna kommer fram. I tisdags föreläste hon för tjejer inom IT-branschen.

Ett hundratal tjejer samlades under tisdagseftermiddagen i en tjusig lokal på Strandvägen i Stockholm för att höra kreativitetsforskaren Evelina Wahlqvist berätta om hur man kan väcka kreativiteten i vardagen och på jobbet. Arrangemanget ordnades av sajten IT-tjej, en nätverkssajt för tjejer inom IT-branschen.*

Vad är det då som gör ett jobb kreativt?

Det som enligt forskaren Evelina Wahlqvist kännetecknar ett kreativt yrke är att de inte är rutinmässiga och där man utvärderar och löser problem.

— Kreativitet är ett förhållningssätt och kan definieras som lusten att skapa något eller att man sätter ihop kunskaper på nya vis. Det kan vara alltifrån konstnärer, webbdesigners, IT-konsulter till journalister och ingenjörer som har kreativa jobb, säger hon och berättar om sin forskning där hon har intervjuat kreativa människor.

Evelina Wahlqvist. Fotograf: Andreas Sundgren.

— Alla säger att deras kreativitet kommer när de skapar så kallade ”mellanrum i tiden”, det vill säga det är när de gör andra grejer än att prestera som de får de där bra idéerna, exempelvis under kafferasten, under en promenad, eller när de tar ett bad, förklarar Evelina och nämner några viktiga punkter för att väcka kreativiteten på en arbetsplats:

Det här kännetecknar en kreativ arbetsplats

 Tid, det behövs tid för att vara kreativ, att ständigt prestera har ihjäl kreativiteten.

 Det  ska vara högt till tak på företaget, alla anställda ska kunna framföra sina idéer.

Disciplin, för att få något gjort och orka ända fram med ett projekt måste man svettas och kämpa.

Våga misslyckas, de anställda måste ibland få göra misstag för att på så sätt våga gå utanför de vanliga ramarna, ibland fungerar det och ibland inte, men det är helt okej.

Evelina menar också att man inte måste uppfinna hjulet varje gång för att vara kreativ.

— Jag säger inte ”think outside the box” utan ”think inside the box”, för att bli kreativ måste vi ha vissa ramar att hålla oss inom, jag brukar likna det vid en garderob där man har massor av klädesplagg som man kan kombinera olika dagar och för att ta in ett nytt måste man slänga något gammalt.

Våga vara lite crazy
Anna Östlund.

Förutom Evelinas föreläsning och det obligatoriska minglandet som enligt flera av deltagare var mycket uppskattat fick tjejerna också träffa Anna Östlund som jobbar som projektledare för företaget Söderhavet. Det är en webbbyrå som lever på sin kreativitet och utvecklar hemsidor till företag, organisationer och myndigheter. Enligt Anna bör man ha en öppen attityd till idéer på jobbet. 
 
— Förkasta aldrig en galen idé för den kan leda till en galet bra idé, säger Anna Österlund och ger några tips som de på Söderhavet gör för att hålla kreativiteten i liv.

— Vi har en labbhörna med roliga saker som väcker kreativiteten och två gånger per år flyttar vi kontoret någon annanstans, sist var vi i Gävle uppe i skogen hos mina föräldrar, säger hon och ler.

Sofie Kaiser från Usability Partners blir kreativ av att träna och Maria Rados Ivemyr från Sapio AB blir kreativ genom att komma en stund tidigare till jobbet om mornarna.

 Fler kreativitetstips från Evelina

  • Fundera vad kan jag göra annorlunda när jag vaknar imorrn? Cyklar du vanligtvis till jobbet, välj då att promenera.
  • Våga lyssna på din egen röst och ställ frågor till dig själv: Vad brinner du för? Vad var din första passion i livet?
  • Ta inte allt för givet
  • Utmana norm och konvention (exempelvis klä dig annorlunda en dag)
  • Skriv ned dina idéer och ordna dem i prioritetsordning, vissa kanske går att ta itu med just nu, andra först om ett år.

 * Sajten IT-tjej drivs av mediehuset IDG och är en samlingsplats för tjejer som jobbar eller pluggar i IT-branschen. Förutom webbplatsen anordnar nätverket fyra träffar per år där tjejerna får chansen att lyssna på spännande föreläsningar, mingla och utbyta erfarenheter sinsemellan. Läs mer om IT-tjej här.

Läs mer om kreativitetsforskaren Evelina Wahlqvist här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.