Förbundet stämmer arbetsgivare

Sveriges Ingenjörer stämmer för första gången en arbetsgivare inför Arbetsdomstolen för könsdiskriminering.  Göteborgs kyrkliga samfällighet gav lägre lön till en kvinnlig fastighetsingenjör än till hennes manlige kollega, trots samma kompetens. Sedan drog hans lön ifrån ytterligare.

Sveriges Ingenjörer stämmer för första gången en arbetsgivare inför Arbetsdomstolen för könsdiskriminering.  Göteborgs kyrkliga samfällighet gav lägre lön till en kvinnlig fastighetsingenjör än till hennes manlige kollega, trots samma kompetens. Sedan drog hans lön ifrån ytterligare.

Kvinnan som är medlem i Sveriges Ingenjörer hade jobbat som fastighetsingenjör i tolv år, med hyfsade löneförhöjningar. När en manlig fastighetsingenjör med samma meriter började 2009, fick han direkt cirka 1 500  kronor högre lön. Hennes löneutveckling stannade av.  Hon påpekade detta för arbetsgivaren och väntade sig att snedsitsen skulle rättas till  i nästa lönerevision.

Det är marknadsmässig lönesättning, sade arbetsgivaren. Det kan vi inte rätta till. I de två följande lönerevisionerna fick mannen högre löneökning, både räknat i procent och i kronor, så att han till slut hade cirka 3 000 kronor mer

Hon sade senare upp sig från tjänsten, och den man som då ersatte henne fick ännu högre lön än den man som hade anställts bredvid henne. Denna gång korrigerades snedsitsen så fort som möjligt, så att den första anställde mannens lön justerades upp.

Arbetsgivaren hävdar nu att hon var svår att arbeta med, någonting som aldrig hade sagts om tidigare. Helene Sjöman, jurist och jämställdhetsexpert på Sveriges Ingenjörer, säger att förbundets jurister som driver kvinnans ärende har pratat med flera av hennes kolleger. Alla tycker att hon är utmärkt att jobba med. Så även hennes förra chef.

Det är sällan som någon fälls för könsdiskriminering. Bevisläget är generellt svårt. Förlikningar är däremot ganska vanliga. Helene Sjöman tycker dock att bevisen i det här fallet är så tydliga att det borde leda till en fällande dom.

Det kan dröja tills nästa höst innan ärendet faktiskt tas upp i Arbetsdomstolen. Förbundet har begärt 400 000 kronor för kvinnans räkning i så kallad diskrimineringsersättning, förr kallat skadestånd. Dessutom krävs arbetsgivaren på 32 000 kronor i löneskillnadsersättning.

Vid en eventuell förlust  i rätten, står förbundet också för rättegångskostnaderna. Arbetsdomstolens dom kommer ej att kunna överklagas.

2 kommentarer

  • Erik

    Jag känner naturligtvis inte till alla fakta i fallet, och skulle orsaken till löneskillnaden bero på kön så är det naturligtvis förkastligt. För min egen del så är jag i alla fall civilingenjör och har jag jobbat 10 år hos samma arbetsgivare (ett stort världsledande telekomföretag) och kan bara konstatera att ett antal nya kollegor anställts (samma ålder eller yngre som mig) med samma (eller lägre) utbildning och meriter än mig. De har likvärdiga arbetsuppgifter och får samma prestationsbesömningar som mig, men samtliga har gått in på ca 3000 kr mer, och har dessutom fått högre påslag i både kronor och procent. När jag påpekat detta för chefer får jag bara höra att ”inget utrymmer för korrigeringar finns”, ”potten är bara X %”. Jag är övertygad om att liknande fall finns på de flesta arbetsplatser. Nu är jag man med svensk etnicitet. Det hade i alla fall varit intressant att veta hur mitt fall behandlats av en arbetsdomstol/förbundet om jag haft annan bakgrund eller annat kön……

    29 november 2010
  • Sven Magnusson

    Märkligt här på HI har förhållandet när det gäller kön varit tvärt om, kvinnan har haft 4000 Kronor mer för samma jobb som mannen dessutom var arbetsgivaren missnöjd med kvinnans insatts, när det påpekades för förbundets ombudsman ryckte han bara på axlarna och kommenterade byt arbetsplats.

    Undrar i dag meningen med att vara ansluten funderar starkt på att gå ur?

    12 november 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar