Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenModig ingenjör blev årets visselpipa

Modig ingenjör blev årets visselpipa

Karin Törnqvist, konsulten som slog larm om att Göteborgs Energi inte fick vad de hade beställt trots miljonkostnader för nya elmätare, fick på måndagen pris  för sitt mod  av Tranparency International.

– Jag är oerhört hedrad, sade en till synes rörd Karin Törnqvist när hon stod med diplom och visselpipa framför en fullsatt lokal på seminariet  om Whistleblowers, eller visselblåsare, där priset delades ut. Hon fick dela årets utmärkelse med Peter Magnusson, undersköterska på Södertäljs sjukhus som slagit larm om den rasistiska jargongen i vården.
Undersökningen om vad som skett i Göteborgs Energi är bara en i raden av den muthärva som just nu utreds i Sveriges andra stad.
– Vissa hänvisar till Göteborgsandan och andra saker men det är bara larv, sade professor emeritus Lennas Lundquist som är en av Sveriges främsta specialister på demokratifrågor. Jag är övertygad om att sådant här sker på många andra ställen i samhället – det behövs bara att någon blir tillräckligt förbannad för att säga ifrån.
Flera av deltagarna i seminariet efterlyste bättre skydd för den som slår larm, till exempel att meddelarskyddet borde gälla all offentligt finansierad verksamhet. I exempelvis USA och Storbritannien finns en mycket mer utvecklade regler mot mutor och för att skydda dem som tipsar om oegentligheter. Det svenska meddelarskyddet är å andra sidan unikt.
Transparency International är en ideell organisation som verkar mot korruption.

JG

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.