Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivPensionerHögre pension för statsanställda

Högre pension för statsanställda

Avgifterna för den individuella ålderspensionen för statligt anställda sänks kraftigt den första januari 2011.  En statligt anställd som är 46 år och har en månadslön på 30 700 kr kan få cirka 23 000 kr mer vid sin pensionering. 

Statligt anställda får utöver den kompletterande ålderspensionen (avgift 2,5 procent till Kåpan Pensioner) och den förmånsbestämda ålderspensionen ytterligare en avgiftsbestämd del som kallas den individuella ålderspensionen. Arbetsgivaren avsätter in 2,5 procent av lönen som den anställde själv kan placera hos en valbar försäkringsgivare. Saco-S har tillsammans med de övriga statliga avtalsparterna under snart två års tid förhandlat om sänkta avgifter och nu har man lyckats.
 
Avgifterna till den kompletterande ålderspensionen kommer från januari 2011 att sänkas kraftigt, i genomsnitt med 60 procent. Det innebär att en statligt anställd som är 46 år och har en månadslön på 30 700 kr kan få cirka 23 000 kr mer vid sin pensionering. Det motsvarar en ökning av pensionskapitalet med cirka 7 procent. För en 25-åring kan de nya avgifterna betyda att pensionskapitalet vid 65 års ålder ökar med hela 17 procent.

Totalt finns 22 valbara bolag som tillsammans erbjuder cirka 290 olika sparalternativ i form av traditionell livförsäkring och fondförsäkring. Det finns en stor mångfald av olika fonder inom vitt skilda kategorier, allt från säkra räntefonder och globalfonder till mer riskfyllda alternativ.

På valcentralen SPVs hemsida, www.spv.se kan man jämföra alla valbara försäkringsgivares placeringsalternativ med avgiftsuttag, betyg (enligt Morningstar) och de fem senaste årens avkastning.  

De nya lägre avgifterna kommer att införas automatiskt från och med 1 januari 2011 utan att de statligt anställda behöver göra något omval. Undantaget är dem som tidigare har valt att placera sina pensionsavgifter hos AI Pension (Arkitekternas och Ingenjörernas Pensionskassa). Det är det enda bolag som inte längre finns med bland de valbara placeringsalternativen. Dessa och övriga anställda som vill välja ny försäkringsgivare ska göra ett nytt val före årsskiftet 2010/2011.

Mer information om hur valet går till och om de olika valalternativen samt valblankett finns på SPVs hemsida, www.spv.se 

Här kommer du direkt till sidan med det individuella valet.

4 KOMMENTARER

  1. Hej!

    Utmärkt! Men varför står ingenstans vad som gäller för oss som är pensionärer med statlig pension? Jag är alltså tacksam, om vill ha godheten meddela mig om också vi får förhöjd pension, och om vi i så fall måste göra något för att få denna, eller också detta sker med automatik.

    Vänligen

    Gunnar Syréhn

    • De som redan har gått i pension påverkas inte av detta. Det handlar om en sänkning av avgifterna på avsättningar till den individuella ålderspensionen. I och med att avgifterna sänks ökar pensionskapitalet och på så vis får de som arbetar i dag högre pension när de slutar arbeta.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.