Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTa inte ett lågkvalificerat jobb

Ta inte ett lågkvalificerat jobb

– Om det handlar om ett jobb utanför ingenjörsyrket riskerar man att ens kunskaper på området ganska snabbt blir föråldrade, säger Malin Lindström, karriäransvarig på Sveriges Ingenjörer.

Generellt brukar Malin Lindström, som arbetar med karriärfrågor på Sveriges Ingenjörer, råda medlemmar att de aldrig ska ta ett jobb som de är överkvalificerade för.

Hon menar att både kompetens- och löneutvecklingen påverkas negativt om man har ett annat jobb än det man är utbildad inom och har man jobbat flera år inom ett annat yrke kan det bli svårt att komma tillbaka då kunskaperna man hade inom området ganska snabbt blir föråldrade.

– Men ibland kanske man av ekonomiska skäl måste söka ett jobb som man egentligen är överkvalificerad för och så länge det är ett medvetet val av medlemmen är det inget jag moraliserar över. Däremot ska man vara medveten om de konsekvenser det oftast för med sig och ha en karriärplan för när och hur man ska vara på banan för, säger Malin och tillägger att man kan få hjälp av förbundet med detta genom individuell coachning.

Tänk dig för innan du söker ett lågkvalificerat jobb. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

– Arbetsgivare är också människor som läser tidningar. De vet också hur konjunkturen ser ut och förstår att människor kan drabbas på olika sätt. Som alltid är det viktigt att kunna beskriva vad du har lärt dig av detta och hur du nu kan tillföra något med dina nya erfarenheter. Sträck på ryggen och prata om dina föredelar och skapa en bra kontakt. Den du träffar anställer människor som de tror kan passa in och tillföra något.

Nu behöver chefer inte längre oroa sig över att överkvalificerade personer slutar för tidigt på enklare jobb. Det är i själva verket tvärtom visar ny forskning. Läs mer här.

1 KOMMENTAR

  1. Hej !

    Jag tycker att den här artikeln pekar på ett väldigt viktigt problem mellan ingenjörer i synnerhet och andra yrkesvis i allmänhet och jag helt håller med er.

    MEN .. hur kan vi som högkvalificerade invandrare övertyga våra handläggare på socialbyrån om det ? Alltså de vill att vi (som vill riktig lära oss språket och jobba) jobbar vad som helst så långt som vi kan inte få ett jobb som kommer att utveckla os som ingenjörer. Man har en tur om man känner till en svensk kompis som hjälper för att få något jobb eller praktik som ledar till ett jobb men man måste tänka att det inte är lätt att få kontakter eller ett jobb som passar.

    Chefer oroar sig över andra saker som gäller m.m. språket (kommer inte plötslig från himlen) , kultur skillnader o.s.v.

    Man bör tänka på vem ska skydda de högkvalificerade ingenjörer i allmänhet från att jobba på lågkvalificerat jobb?? och varför jobbar de på så sätt och vis ??

    Hoppas att alla kommer att få sitt drömjobb i början av 2011.

    God Jul och Gott nytt år.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.