Mer än hälften av alla högskoleingenjörsstudenter tar inte ut sin examen, vilket ofta beror på att de fått ett jobb innan utbildningen är avslutat. Det visar en ny rapport från Högskoleverket.
Mer än hälften av alla högskoleingenjörsstudenter tar inte ut sin examen, vilket ofta beror på att de fått ett jobb innan utbildningen är avslutat. Det visar en ny rapport från Högskoleverket.
I Högskoleverkets rapport Orsaker till studieavbrott framgår att var tionde student som inte har tagit ut sin examen ändå har gått klart sitt yrkesexamensprogram.
När det kommer till ingenjörer så har en fjärdedel av alla som avbryter en teknisk utbildning gjort det på grund av att de fått arbete som ofta matchar utbildningen och endast 37 procent tar ut sin examen. Bland de högskoleingenjörsstudenter som inte avlägger en högskolexamen avlägger 15 procent en kandidatexamen i teknik i stället. Och 12 procent hade fullföljt utbildningen men inte tagit ut examensbeviset.
Orsakerna till studieavbrotten varierade. 45 procent uppgav att själva utbildningen var orsaken till uppbrottet. 29 procent uppgav sociala faktorer som huvudorsak till avbrott och 9 procent uppgav ekonomiska faktorer som huvudorsaken.
Studien visar också att kvinnliga studenter inom alla studieinriktningar avbryter sina studier tidigare i utbildningen (oftast efter de två första terminerna) medan män i större utsträckning väntar med att hoppa av tills sista terminen.
Senaste nytt
-
Ingenjören tar semester – vi ses igen den 11 augusti!
Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören är vi tillbaka den 11 augusti. Trevlig sommar! -
Så tjänar ingenjörs-vd:arna för de största bolagen i Sverige
Drygt 61 800 000 kronor. Det är den ersättning som Martin Lundstedt, vd för AB Volvo, fick förra året. Störst ökning – 64 procent – fick Skanskas vd Anders Danielsson. Båda är civilingenjörer, liksom många av vd:arna för de 20 största bolagen i Sverige. Här kan du se vilka de är och vad de tjänar. -
Scania vill sänka tröskeln att våga komma ut som trans
Att komma ut som transperson på jobbet kan kännas så svårt att många inte vågar. Att vara chef till en anställd som kommer ut kan också vara en utmaning. Hur bemöter och stöttar man bäst? Några svar, råd och inspiration finns i den folder som Akademikerföreningen på Scania har varit med och tagit fram. -
Här är länderna med bäst balans mellan jobb och fritid
Nya Zeeland är fortfarande i topp, Sverige halkar ner till plats 20 och Norge klättrar om sina nordiska grannar. Det visar årets rankning av de länder med bäst balans mellan arbete och fritid. -
Ont i kroppen av jobbet? Så här tar du tag i det på semestern
Passa på att ta hand om kroppen på semestern. Här ger fysioterapeuten Nina Collarp tips för att mjuka upp, slappna av och stärka kroppen.
Ingenjören tar semester – vi ses igen den 11 augusti!
Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören är vi tillbaka den 11 augusti. Trevlig sommar!