Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFå högskoleingenjörer tar ut examen

Få högskoleingenjörer tar ut examen


Mer än hälften av alla högskoleingenjörsstudenter tar inte ut sin examen, vilket ofta beror på att de fått ett jobb innan utbildningen är avslutat. Det visar en ny rapport från Högskoleverket.

I Högskoleverkets rapport Orsaker till studieavbrott  framgår att var tionde student som inte har tagit ut sin examen ändå har gått klart sitt yrkesexamensprogram.
När det kommer till ingenjörer så har en fjärdedel av alla som avbryter en teknisk utbildning gjort det på grund av att de fått arbete som ofta matchar utbildningen och endast 37 procent tar ut sin examen. Bland de högskoleingenjörsstudenter som inte avlägger en högskolexamen avlägger 15 procent en kandidatexamen i teknik i stället. Och 12 procent hade fullföljt utbildningen men inte tagit ut examensbeviset.
Orsakerna till studieavbrotten varierade. 45 procent uppgav att själva utbildningen var orsaken till uppbrottet. 29 procent uppgav sociala faktorer som huvudorsak till avbrott och 9 procent uppgav ekonomiska faktorer som huvudorsaken.
Studien visar också att kvinnliga studenter inom alla studieinriktningar avbryter sina studier tidigare i utbildningen (oftast efter de två första terminerna) medan män i större utsträckning väntar med att hoppa av tills sista terminen.

Läs Högskoleverkets rapport här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.