Mer än hälften av alla högskoleingenjörsstudenter tar inte ut sin examen, vilket ofta beror på att de fått ett jobb innan utbildningen är avslutat. Det visar en ny rapport från Högskoleverket.
Mer än hälften av alla högskoleingenjörsstudenter tar inte ut sin examen, vilket ofta beror på att de fått ett jobb innan utbildningen är avslutat. Det visar en ny rapport från Högskoleverket.
I Högskoleverkets rapport Orsaker till studieavbrott framgår att var tionde student som inte har tagit ut sin examen ändå har gått klart sitt yrkesexamensprogram.
När det kommer till ingenjörer så har en fjärdedel av alla som avbryter en teknisk utbildning gjort det på grund av att de fått arbete som ofta matchar utbildningen och endast 37 procent tar ut sin examen. Bland de högskoleingenjörsstudenter som inte avlägger en högskolexamen avlägger 15 procent en kandidatexamen i teknik i stället. Och 12 procent hade fullföljt utbildningen men inte tagit ut examensbeviset.
Orsakerna till studieavbrotten varierade. 45 procent uppgav att själva utbildningen var orsaken till uppbrottet. 29 procent uppgav sociala faktorer som huvudorsak till avbrott och 9 procent uppgav ekonomiska faktorer som huvudorsaken.
Studien visar också att kvinnliga studenter inom alla studieinriktningar avbryter sina studier tidigare i utbildningen (oftast efter de två första terminerna) medan män i större utsträckning väntar med att hoppa av tills sista terminen.
Senaste nytt
-
15 procent högre ingångslön för kvinnor – och fritt val av risk i tjänstepensionen
Inför ojämställda ingångslöner till kvinnors fördel för att få bort löneskillnaden mellan kvinnor och män. Det är ett av förslagen till höstens Ingenjörsfullmäktige, där 10 motioner handlar om lön och pension. -
De granskar ingenjörers arbetsplatser
Varje år gör Sveriges Ingenjörers regionala skyddsombud runt 200 företagsbesök för att kolla arbetsmiljön. Oftast väljs företagen ut slumpmässigt, men ibland görs besöken för att en medlem hört av sig. -
Så påverkar din personlighet jobbet och karriären
Din personlighet har stor betydelse för hur du är, även på arbetet. Men när det gäller arbetsprestation är det ett personlighetsdrag som är viktigare än alla andra. -
Så mycket tjänar ingenjörerna som driver eget
De flesta egenföretagare är nöjda med sitt ekonomiska utfall. Så här mycket kan de ta ut, omräknat till en lön för en anställd. -
Måste man tacka ja till chefens vänförfrågan på sociala medier?
Sociala medier luckrar upp gränsen mellan den privata och den professionella sfären. Men tänk ett varv extra innan du svarar på chefens eller kollegornas vänförfrågan, menar experten.
”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”
Ståltillverkaren SSAB står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men nu ska de ner till noll. Civilingenjörerna Lotta Jakobsson och Lisette Mikaelsson har två av nyckelrollerna när företaget bygger ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå.