Med hans app fungerar mobilen även om alla basstationer slås ut. Mikael Asplund vid Linköpings universitet har kommit på ett sätt att få mobilerna att skicka meddelanden via andra mobiler. Något som skulle kunna rädda liv i ett katastrofområde.
Mikael Asplunds idé om forskning kring mobiler som kommunicerar utan basstationer har finansierats av MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap. Scenariot är en större katastrof där strömmen har gått efter en jordbävning eller en översvämning, och där basstationerna inte längre fungerar.
Mikael Asplunds avhandling, Disconnected Discoveries: Availability Studies in Partitioned Networks (ungefär Frånkopplade upptäckter: Tillgänglighetsstudier i avskurna nätverk), handlar om hur man kan upprätthålla kommunikationen och få tjänster utförda i ett trådlöst datornätverk, även om det finns stora luckor i kontakterna. Idén om mobilerna som kommunicerar utan basstationer är en del av avhandlingen.
– Det handlar i första hand om att kunna sprida ett meddelande till flera andra personer, säger Mikael Asplund. Ett meddelande går via flera mobiler för att hitta fram. Det kan handla om ett larm eller viktig information, till exempel i ett nödläge.
Om mobilen inte hittar någon annan telefon alls i närheten, sparas meddelandet och skickas så snart mobilen känner av närvaron av en annan telefon. Men först känner den av vilka av de andra telefonerna som redan har fått meddelandet. Eftersom systemet ska fungera i nödsituationer måste det också spara på resurserna, och inte skicka iväg meddelanden i onödan.
Vad har varit svårast med att utveckla programmet?
– En av de stora svårigheterna är att faktiskt veta hur behoven ser ut vid en katastrof. Efter en katastrof är folk inte inställda på att samla in data om kommunikationsströmmarna och sådant. De är inriktade på räddningsarbetet. Dessutom är alla krissituationer är helt olika, så det har varit en stor utmaning att veta förutsättningarna för att få det att fungera.
Kan man sätta in appen i dagens mobiler?
– Det går i vissa av dagens mobiler, men inte alla. Hårdvaran räcker till egentligen, men det behövs även ett särskilt mjukvarustöd. Dessutom skulle appen behövas finnas med redan när mobilerna säljs.
Skulle detta kunna rädda liv?
– Tja, säger Mikael Asplund och skrattar lite avvärjande. I princip kan det väl det.
Skulle det vara svårt att bygga in i telefonerna?
– Nej, inte alls. Det skulle inte vara svårt om man bara vill. Vi har pratat med polis och räddningstjänst i Sverige. De tycker det är intressant, men det är inte de som fäller avgörandet. Det är ju också svårt för dem att se hur en sådan här sak fungerar utan att ha testat det i verkligheten.