Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenBli en mer effektiv chef

Bli en mer effektiv chef

Malin Trossing.

Är du en sådan chef som ständigt jobbar men ändå inte får så mycket gjort? Då lägger du förmodligen din energi på fel saker, menar chefshandledaren och civilingenjören Malin Trossing.

Malin Trossing är civilingenjör och jobbade i 15 år som chef och projektledare på bland annat Ericsson och Saab innan hon började arbeta som chefshandledare för ett år sedan. Nyligen har hon också gett ut boken Våga leda effektivt. När du vill få ut mer av dig själv och din grupp.

Vad handlar boken om?
– Boken innehåller egentligen inga konstigheter, den handlar om att man som chef måste ge feedback, lösa problemen när de kommer upp och så vidare men när man väl ser hur chefer jobbar så upptäcker man att de inte alls gör som de borde. Det gäller att ha modet att våga göra det som är jobbigt. För få chefer vågar ta konflikter och vågar tacka nej till möten fast de egentligen har alldeles för mycket att göra.

Vad får cheferna lära sig hos dig?
– Ledarskapet ser ju olika ut och när man går hos en chefshandledare kan man skräddarsy handledningen efter just den chefens behov. Någon kanske är osäker i sin chefsroll och behöver ta plats mer och våga säga sin åsikt och då övar vi på det, säger Malin och tillägger att när man går en vanlig chefskurs kan det vara svårt att hinna tillämpa det man lärt sig när man går tillbaka till jobbet.

– Man kanske måste ta itu med en vecka mejl och en massa annat och ofta hinner man inte öva på det man lärt sig på kursen. När man i stället träffar någon under en lite längre tid så får man mer tid på sig att föra in förändringarna i jobbet.

Vad brukar chefer ha svårt för?
– De arbetar ofta för mycket. Som chef skolas man lätt in i det här att det är fint att ha mycket att göra, det är ett sådant beteende som belönas trots att det varken är effektivt för chefen eller medarbetarna. Sedan så finns det många som inte delegerar tillräckligt mycket. De har den här ”jag kan själv” attityden och är kanske lite rädda för att saker och ting inte blir bra gjort om de själva inte gör det.
 
 Vad har du för chefstips?
– Se över vad som äter tid. Kolla kalendern och se om du har några åtaganden som inte bidrar långsiktigt till något och stryk dem i så fall. Våga tacka nej till möten och läs inte alla mejl. Delegera, våga släppa kontrollen och lägg ned ordentligt med tid på att lära upp folk. Det tar lite tid men man får igen det. Sätt upp tydliga mål för medarbetarna. Och våga ställ krav på din egen chef och kräv någon form av chefsutbildning. Om man bara vet vad man vill så brukar det inte vara några problem.
 
 Hur utvecklades du själv som chef?
– Jag har en mamma som jag kunde bolla mina tankar med. Hon är själv chef och en stark och tydlig sådan.
 
 Vill du komma i kontakt med Malin Trossing? Läs mer här.

1 KOMMENTAR

  1. Istället för att rekommendera att inte läsa alla mail eller gå på alla möten så rekommenderar jag att införa en möteskultur som gör att inga onödiga mail skickas och att de möten som sker gör det efter organisationens mål & vision.

    En bra möteskultur förbättrar företagskulturen. I en bra möteskultur, så ligger inga möten efter 16, inte heller behöver de anställda läsa och besvara mail på kvällar och helger.

    En dålig möteskultur avslöjar dåliga ledare, mötena skapar stress och en attityd av ”Vi sitter bara i möten- när skall vi hinna jobba?”, det skapar också en företagskultur där inte värderingarna och visionen är synlig. Motsatsen till ”walk the talk”.

    Möteskulturen är en ledningsstrategisk fråga.
    I en bra mötesstruktur blir ingen kallad på ett möte utan att detta leder företaget framåt.

    Feedback är ett bra exempel som med fördel kan implementeras på möten! Vilken energi det skapar!
    Ex, avsluta varje möte med;- Vad gjorde vi bra? Vad kunde vi göra bättre? Hur gör vi det till nästa gång?
    Om alla möten avslutades så fick vi även ständiga förbättringar inom möten.

    Stay gr8
    Micke Darmell, mötesevangelist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.