Just nu forskas det för fullt på en virusvarnare som ska stoppa vinterkräksjukan.
– Vi hoppas att instrumentet så småningom ska kunna användas på sjukhus och förskolor och andra ställen där smittan sprids snabbt, säger KTH-doktoranden Niklas Sandström.
Niklas Sandström arbetar som forskare på avdelningen mikrosystemteknik på KTH och som en del i sitt avhandlingsarbete är han, tillsammans med forskare från Linköpings universitet och Karolinska institutet, med och utvecklar en spårningsteknik som snabbt ska kunna ge svar på vem som bär på smittsamma virus.
Spårningstekniken, den så kallade virusvarnaren, är ett litet instrument som ska kunna ladda upp viruspartiklarna i luften och attrahera dem till en sensor som kan mäta partikelnivåer ner till ett fåtal nanogram. På sensorn sitter antikroppar som har förmågan att fånga in och hålla fast viruset medan övriga partiklar sorteras bort. På bara några minuter ska man på detta sätt kunna avgöra om det rör sig om den smittsamma vinterkräksjukan.
– Vi inledde med att mäta viruset i vätska eftersom det är lättare att börja i den änden, i vätskan har man god kontroll över viruset. Nästa steg är att integrera infångninstekniken och mätinstrumentet till ett komplett system för luftmätningar och det ser lovande ut. Vi har sett att varje del fungerar var för sig. Nu ska vi få det att fungera tillsammans och om det uppstår problem får vi lösa det på vägen, säger Niklas Sandström.
När kommer produkten ut?
– Det är svårt att säga, det är ju ett forskningsprojekt och det beror på vilka problem man stöter på, men vi jobbar med utvecklingen och vi hoppas det resulterar i en applikation med samhällsnytta. Vi försöker utveckla den så att den blir så billig som möjligt, sensorchipet är exempelvis ett billigt material.
Forskarna tänker sig att användningsområdet för virusvarnaren främst kommer att bli inom den offentliga sektorn som är ett område som drabbas hårt när vinterkräksjukan bryter ut.
– Vinterkräksjukan har en stor påverkan på samhället här i Sverige. Sjukhusen får stänga ner avdelningar och den smittar ganska lätt. I Sverige har vi ju ett gynnsamt klimat med en torr och kall vinter och det ger goda förutsättningar för vinterkräksjukan, säger Niklas Sandström.
2 kommentarer
Äntligen någon insatt som Erica som kan ge oss vanliga dödliga en insikt på hur samhällsviktig forskning sköts! Tack!!!
Är det svårt för en chef att beordra förlängd frånvaro med några dagar? Det är egentligen halva smittoproblemet
Äntligen ngn som tar detta med att samhället får stänga ner viktiga funktioner varje år, under ungefär samma tid, på allvar! För att inte tala om det personliga lidandet i o m sjukdomen i sig men också personal som är borta ofta och som innebär högre belastning för dem som är kvar. Och det är samma sak varje år.. Glad att det äntligen händer ngt eftersom det verkar vara helt omöjligt att få folk att stanna hemma 48 timmar efter sista symptom…