Viktig kompetens för Sverige

I ett försök att synliggöra den kompetens som finns bland de utländska akademikerna som varje år får sina examina behandlade i Sverige har Sverige Högskoleverket gjort en analys av hur många utländska examina som godkänns varje år. I ett försök att synliggöra den kompetens som finns bland de utländska akademikerna som varje år får sina examina behandlade i Sverige har Sverige Högskoleverket gjort en analys av hur många utländska examina som godkänns varje år.

Under 2010 tog Högskoleverket emot 5 062 ansökningar från utländska akademiker som ville få sina examina bedömda och godkända i Sverige.
Under en femårsperiod har antalet utländska akademiker som vill få sina examina godkänd i Sverige ökat med 52 procent, och de flesta ansökningarna kommer från Irakier. Därefter följer Ryssland, Iran och Polen.

Av 5 062 inkomna ansökningar fick 4 200 personer ett utlånande om vilken svensk högskoleexamen deras utländska utbildning motsvarar. Av det totala antalet ”nyexaminerade” i Sverige förra året stod de utländska akademikerna för sju procent och Högskoleverket menar i sin studie att synliggöra denna kompetens är ett viktigt steg till att underlätta inträdet på arbetsmarknaden.

De inkomna ansökningarna omfattar utbildningar från 139 av världens länder. Drygt 2 100 motsvarar en svensk kandidatexamen, cirka 740 magisterexamen och 260 stycken en masterexamen. Bland de yrkesexamina som kommit in bedöms cirka 360 motsvara högskoleingenjörsexamen och cirka 160 civilingenjörsexamen. Den vanligaste gruppen av examen är dock en generell examen i företagsekonomi.

Av de 5 062 inkomna ansökningarna var det närmare 1 400 personer som inte fick något utlåtande. Det kan ha flera orsaker, bland annat att personen i fråga inte har inkommit med fullständiga handlar eller att utbildningen inte är avslutad. Det kan också vara så att lärosätet där studierna har bedrivits inte är erkänt i utbildningslandet.

Källa: Högskoleverket

Läs mer här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Fler artiklar