Varsel på Ericsson oroar

I förmiddags meddelade Ericsson att man varslar 400 anställda i Stockholm och 50 i Göteborg. Samtidigt vill företaget anställa 250 forskningsingenjörer. Facket är kritiskt till hur ärendet har skötts.

Varslen kommer att ske inom avdelningarna försäljning och administration och är enligt företaget ett led i en anpassning av verksamheten till en ny regionstruktur och resultatet av bättre effektivitet har minskat behovet av administrativ personal inom framförallt IT.

I Göteborg kommer man att lösa övertaligheten genom frivillighetspaket men i Stockholm kommer anställda att sägas upp.

Göran Appelqvist är ordförande för akademikerföreningen på Ericsson Stockholm Norr (Kista området) som omfattar cirka 3 000 medlemmar. Han säger att drygt 10 procent av medlemmarna kommer att beröras av varslen och är kritisk till hur företaget har skött det hela.

– Vi tycker att företaget har slagit in på en dålig väg då de både gasar och bromsar samtidigt. Det skapar en oro i företaget varje gång man går ut och varslar och det tar kraft från jobbet. Det här drar också fokus från produktionen. Visst är det positivt att man vill anställa nya ingenjörer men vi ser en stor risk med att man samtidigt varslar, säger Göran Appelqvist som också tror att Ericsson kommer att få svårt att rekrytera ingenjörer.

– Hur ska den som söker jobb tolka det när man ser att Ericsson både anställer och samtidigt sparkar personal? Det ger fel signaler och skapar ”bad will” för företaget, säger han.

Även Tomas Blidberg, lokal facklig representant för Ericsson i Göteborgsområdet, är kritisk.

– Vi tycker att underlaget för den definierade övertaligheten saknar grund och att analysen för den påstådda övertaligheten inte är tillräckligt väl genomförd, säger han och berättar att de anställda inte känner igen sig i bilden av att de skulle ha för lite att göra.

Han menar att det här i stället kan leda till att de anställda som blir kvar kommer att få alldeles för mycket att göra.

Både Göran Appelqvist och Tomas Blidberg är överens om att företaget hade kunnat sköta det här på ett bättre sätt.

– Vi hade velat se ett brett frivillighetsprogram med pensionsavgångar och översyn av konsultavtalen, säger Tomas Blidberg och tillägger att det enda positiva i detta är att företaget är hyfsat generösa med avgångspaket.

– De flesta får någonstans mellan 8-10 månaders lön men det finns också några som kan få upp till 30 månader. De får även hjälp med att söka andra jobb, säger han.

Förhandlingarna om hur övertaligheten ska genomföras har påbörjats och de berörda parterna förväntas bli informerade innan sommaren.

Lämna en kommentar

Senaste nytt