Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenRobotar som gör dig självständig

Robotar som gör dig självständig

Giraff, en 1,5 meter hög motoriserad video- samtalsrobot som fungerar likt Skype på hjul och kan styras på distans via en vanlig PC. Foto: Terése Andersson.

På enheten för hälsorobotik på Robotdalen i Västerås jobbar ingenjören Adam Hagman med robotar som gör människors vardag enklare.
– Vi vill inte applicera tekniken för teknikens skull utan försöker förena den med ett etiktänk, säger han.
  

Adam Hagman är ansvarig för hälsorobotiken vid Robotdalen i Västerås och beskriver att man där försöker jobba under parollen ”technology for independent life”.
– Vi brukar dela in forskningen i tre huvudkategorier: Robotar som gör människan så självständig som möjligt, robotar som frigör tid för människors vård och robotar som kan hjälpa människor med funktionshinder, säger Adam.  

 

Robotar som komplement  

Han är väldigt mån om att förklara att han och de andra forskarna inte vill ersätta människor med robotar utan att de i stället försöker hitta teknologiska tjänster till de människor som behöver dem.  

– I stället för att skapa en robot som duschar en person så bygger vi en robot som hjälper personen att duscha sig själv, säger han.  

En sjuksköterskerobot testas vid Georgia Institute of Technologyi Atlanta, USA. Foto: Georgia Tech.

Det här sättet att jobba med robotar skiljer Robotdalen från exempelvis Georgia Institute of Technology i Atlanta, USA, som inom området för hälsorobotik just nu undersöker vilka reaktioner som uppstår hos patienter när de blir rörda av en ”robotsjuksköterska”.  

Adam menar att även den typen av robotforskning är viktig men att man som robotforskare också måste vara realistisk kring vilken typ av robotar som människor är villiga att acceptera i ett samhälle.  

Fel bild av robotar  

Han tycker att medierna ofta bidrar till att skapa en negativ bild av robotik. Och nämner ett teveprogram gjort av journalisten Janne Josefsson där han beskrev en framtid för Sveriges gamla med robotar som främsta sällskap som ett exempel på detta.  

Adam Hagman. Foto: Robotdalen.

– Det skapar en onyanserad bild av vad vi inom robotforskning egentligen håller på med, säger Adam och förklarar hur man sedan en tid tillbaka inom hemtjänsten i Västerås får hjälp av roboten ”Giraffen”, en fjärrstyrd mobil robot som hemtjänstpersonalen kan koppla upp sig på och hjälpa de gamla utan att för den skull åka dit.  

– Det handlar inte om att Giraffen ersätter hemtjänstpersonalen, de kommer fortfarande varje fredag men med roboten får de äldre snabbt hjälp och kan prata med någon så fort de behöver och på det här sättet hinner hemtjänstpersonalen hjälpa flera, säger Adam.  

Det är inte bara hemtjänsten utan även de äldres anhöriga som kan logga in sig på roboten vilket visade sig vara mycket uppskattat bland de gamla.  

Större frihet  

En annan robot som Robotdalen varit med och utvecklat är matroboten Bestic, ett styrhjälpmedel som hjälper den funktionshindrade att plocka upp mat från tallriken. Mannen som utvecklat Bestic heter Sten Hemmingsson och är själv funktionshindrad på grund av polio och var tidigare beroende av sin sambo när han skulle äta.  

– Tack vare Bestic kan Sten numera sitta mitt emot sin sambo och äta själv när de går ut på restaurang och äta själv i stället för att hon sitter bredvid och matar honom, säger Adam.  

Andra robotar som Robotdalen just nu håller på och utvecklar är bland annat fyrhjulingen Zoom Camp – en robotiserad rullstol som klarar svår terräng.  

– I och med Zoom Camp har den rullstolsburne plötsligt tillgång till naturen och inom ett år kommer roboten även klara att gå i trappor.  

Läs mer om Giraffen här
Läs mer om Bestic här

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?