Premiär för förbundets jubileumsturné

Josefine Persson, byggingenjör på Abetong i Växjö, och Rose Nyqvist, fastighetsingenjör på Älmhults kommun, samtalar med Kari Waldenström och Leif B Eriksson från kansliet i Stockholm. Foto: Lina Alriksson.

Sveriges Ingenjörer firar 150 år i år, något som förbundet firar med en turné genom landet med en mängd olika aktiviteter. Först ut var Växjö, där bland annat alla regionala medlemmar bjöds in till After Work.

Klockan har precis passerat halv sex när salen i Elite Hotell i Växjö börjar fyllas av medlemmar och förtroendevalda. Vid ett barbord ett tiotal meter från scenen, där Stings ”Fields of gold” framförs av en pianist och en sångerska, står tre av kvällens dryga sextio besökare och samtalar.

– Jag är här för att nätverka helt enkelt, för att träffa intressanta människor. Jag skulle gärna se att förbundet anordnade fler av den här typen av träffar, och gärna föreläsningar och annat också som kan anordnas mer regionalt, säger Josefine Persson, som är byggingenjör vid Abetong i Växjö.

Bredvid henne står Paula Starck, som studerar till byggingenjör vid Linnéuniversitetet, och Rose Nyqvist, som arbetar som fastighetsingenjör i Älmhults kommun. Rose Nyqvist har listan över kvällens samtliga deltagare i handen.

– Man har ju hört talas om många av de företag som är representerade här ikväll, så det är kul att äntligen få ansikten till företagen, säger hon.

After worken ska bli en återkommande tillställning under den turné som Sveriges Ingenjörer nu dragit igång genom landet, för att uppmärksamma att det förflutit 150 år sedan det första fröet såddes till det som till slut skulle bli ett förbund med runt 130 000 ingenjörer.

Kronobergs läns landshövding Kristina Alsér hälsar politiker, företagsledare och fackliga representanter välkomna till den beslutsfattarlunch som arrangerades i landshövdingens residens i Växjö. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

I turnén ingår också en hel del andra aktiviteter, som till exempel en ”förkväll” där regionens förtroendevalda får chansen att utbyta erfarenheter med varandra och föra fram tankar till ledamöter ur förbundsstyrelsen.

Tidigare under dagen, i landshövdingens residens i Växjö, genomfördes också den första av tolv ”beslutsfattarluncher”, där olika beslutsfattare bjuds in för att diskutera de regionala ingenjörsfrågorna på olika platser i landet.

– Jag menar att fysiska möten som detta är oerhört viktigt för att föra regionen eller landet framåt, förklarade Kristina Alsér, landshövding i Kronobergs län, för de tjugotal inbjudna företagsledarna, politikerna och fackliga representanterna.

Johan Sittenfeld, utredare på Sveriges Ingenjörer och en av upphovsmännen till beslutsfattarluncherna, förklarar vad målsättningen är med mötena.

– Vi vill helt enkelt skapa kontaktytor med regionala beslutsfattare och visa att vi vill vara med i diskussionerna om hur man kan lösa olika lokala problem.

Och enligt Anders L Johansson, ordförande för region sydost på Sveriges Ingenjörer, lyckades man med just detta.

Regionens förtroendevalda bjöds in till en förkväll, där de fick chansen att föra fram tankar till representanter från förbundsstyrelsen. Foto: Lina Alriksson.

– Vi knöt väldigt mycket bra kontakter på lunchen, och vi kan också vinna mycket på att vara med och påverka. Den civilingenjörsutbildning som Linnéuniversitetet håller på att ansöka om är ett exempel – en sådan utbildning tror jag skulle vara väldigt bra för vårt distrikts framtid.

Framtiden är i fokus även när kvällens after work i Växjö avslutas – fast då framtid på det mer individuella planet. Coachen Rebecka Bartolomé berättar om hur man kan lyckas bättre både med att sätta och uppnå sina karriärmål. Deltagarna får också coacha varandra och svara på frågor om vad som egentligen är viktigt för att man ska trivas på en arbetsplats.

Jesper Bergman, Carl Snaar och Carl Österberg, alla tre ingenjörer bosatta i Växjö. Carl Snaar passar på att fira sin 30-årsdag på förbundets After Work. Foto: Lina Alriksson.

Därefter bjuds det på ytterligare dryck festligheter för dem som vill – och för Carl Snaar, mekanikingenjör vid Flebu Svenska AB, passar det perfekt. Han fyller nämligen 30 år just i dag.

– Det här blev ju ett bra sätt att fira födelsedagen. Fast den stora festen är i helgen – det här blir lite av en förfest.

Fakta:

150 år av organiserade ingenjörer. För 150 år sedan, år 1861, bildades Samfundet för nytta och sanning av en grupp studenter på Tekniska Institutet, blivande KTH. Detta blev den första etablerade och långlivade organisationen för svenska ingenjörer.

Turnén. Förbundet arrangerar aktiviteter på totalt 20 orter under året. Nästa anhalt är Halmstad, där firandet går av stapeln redan dagen efter Växjö, torsdagen den 7 april. För att läsa mer om förbundets 150-årsfirande, besök älskadeingenjör.se.

1 kommentar

  • Hans Nilsson

    Det var roligt att se att starten på jubileumsturnén blev lyckad. Kul också att se några av mina kollegor på bilderna. Önskar att fortsättningen på jubileumsaktiviteterna går i samma stil och med många deltagare.

    Hälsningar
    Hans Nilsson

    07 april 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar