Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenBrist på utmaningar skadar hälsan

Brist på utmaningar skadar hälsan

Det är inte bara överbelastning på arbetet som kan vara direkt skadligt för hälsan – att vara understimlurad kan också göra att man mår sämre, visar ny forskning. Och det gäller för såväl hög- som lågutbildade.

I studien, som utfördes vid Institut für Medizinische Psychologie i Tyskland, fick ett representativt urval på nära 1200 tyskar svara på frågor om hur utmanande deras arbetsuppgifter var, om hur tillfreds de var med livet generellt och på frågor som gav en bild av deras mentala hälsa.

Och resultatet var tydligt – de som hade understimulerande jobb rapporterade också betydligt fler depressiva symptom.

– Den här skadliga effekten av att känna sig understimulerad på arbetet var särskilt tydlig hos personer med antingen mycket låg eller hög utbildning, säger Silke Burkert, en av forskarna bakom studien.

Detta är alltså inte bara ett problem för till exempel industriarbetare, påpekar forskarna i studien, utan effekten är lika tydlig för högutbildade.

Däremot visar studien att personer som klassas som ”medelutbildade” inte lider lika mycket av att känna sig överkvalificerade.

Effekten av att hela tiden känna sig understimulerad på jobbet kan faktiskt bli lika negativ som vid en utbrändhet, enligt forskarna. Begreppet ”bored out” har myntats för att beskriva syndromet – att jämföra med just ”burned out”, som är det engelska uttrycket för utbrändhet.

– Om man som anställd hela tiden känner att ens jobb inte är tillräckligt utmanande, meningsfullt, eller att det skulle kunna utföras på ett bättre sätt, så leder det också till att man inte heller ser sig själv som en värdefull resurs. I slutändan kan man känna sig utbytbar eller rent av helt överflödig, säger Silke Burkert.

Om sambandet också gäller för svenska ingenjörer är naturligtvis svårare att uttala sig om. Men att bristen på utmaningar är ett problem även här konstateras i rapporten Karriär – hur då? som Sveriges Ingenjörer publicerade förra året. Där svarade nära på var fjärde av de drygt 1300 ingenjörer som deltog i enkäten att de känner sig överkvalificerade för sina jobb.

Läs mer:

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.