Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenUtlandserfarenhet ger högre lön

Utlandserfarenhet ger högre lön

En färsk undersökning från Saco visar att akademiker i privat sektor med utlandserfarenhet har över 18 000 kronor högre årslön än akademiker utan utlandserfarenhet.  

Saco presenterade 2010 en studie av löneskillnaderna mellan akademiker med och utan utlandserfarenhet. Studien som jämför lönerna mellan grupperna 2005 visar att akademikerna med utlandserfarenhet i genomsnitt hade 2 procent högre löner än akademiker som saknar utlandserfarenhet.

Nu har Saco presenterat en uppföljande studie där man har jämfört lönerna 2008.  Den visar att inkomstgapet mellan grupperna har ökat till 3,7 procent, vilket motsvarar omkring 15 000 kronor om året.

För akademiker inom privat sektor har inkomstglappet mellan grupperna som har och som saknar utlandserfarenhet mer än fördubblats, från 2 procent 2005 till 4,3 procent 2008. Beräknat på genomsnittslönerna i privat sektor är löneskillnaden mellan de som har och de som saknar utlandserfarenhet ungefär 18 500 kronor om året.

I den första studien var inkomstskillnaderna så små dels i offentlig sektor dels för kvinnorna att det inte var möjligt at utläsa att utlandserfarenheten hade någon effekt på lönen. Den effekten blev synlig först nu i den uppföljande studien som mäter lönerna tre år senare. Den visar till och med att kvinnorna med utlandserfarenhet under perioden 2005-2008 har haft en något snabbare löneökningstakt än männen.

– Vi kan se att utlandserfarenhet ger akademiker högre lön på alla inkomstnivåer och glappet ökar när inkomsten ökar. För de med lägst löner är skillnaden omkring 7000 kronor per år. För de mest högavlönade är skillnaden omkring 70 000 kronor per år. Utlandserfarenhet gynnar karriären och ger akademikerna sannolikt större möjligheter att bli chefer, säger Håkan Regnér, ekonom och utredare på Saco som har genomfört studien.

Håkan Regnér har använt sig av registerutdrag från SCB över alla personer som påbörjade en högskoleutbildning 1993, 1995, 1997, 1999 samt 2002-2005. Personer med utlandserfarenhet har han identifierat genom att de avregistrerat sig från Sverige i samband med utlandsflytt och sedan återregistrerat sig vid hemkomsten. Dock saknas information om vad dessa personer har ägnat sig åt under sin utlandsvistelse.

– De kan ha studerat, arbetat med något som ligger i linje med deras utbildning men också med något helt annat. Det enda vi kan se är att de har utlandserfarenhet, säger Håkan Regnér.

Att utlandserfarenhet ger högre lön visar rapporten med tydlighet. Men Håkan Regnér misstänker att det faktiskt lönar sig ännu mer än hans undersökning visar. Merparten av de akademiker som har flyttat från Sverige har inte flyttat hem igen.

– I studier som jämför länder har vi sett att utbildningspremien i Sverige är låg i ett internationellt perspektiv. Det innebär att svenska akademiker som stannar kvar utomlands troligen har högre löner än de som återvänder hem. Därför är det högst troligt att utlandserfarenhet egentligen ger akademiker ännu högre inkomster än den här studien visar, säger Håkan Regnér.

4 KOMMENTARER

  1. Tore har det rät. Du måste byta arbetsgivare om du vill ha mer lön! Jag har flyttat till Sverige från ett annat land, kan svenska, engelska etc., 15 års erfarenhet, men kan inte ens få ett jobb här i Sverige!

  2. Frågan är om det är utlandsvistelsen som är orsaken till högre lön eller kan det vara så att det är personliga egenskapet, t.ex. initiativtagande, driftighet, nyfikenhet, etc., som gör att man söker sig till utlandet några år och att dessa personliga egenskaperna också gynnar löneutvecklingen? Jag tror på det senare.

  3. Gäller nog inte generellt. Efter att kommit tillbaka från ett 6-årigt utlandskontrakt så tog det många år för mig innan jag kom i kapp de andra med motsvarande utbildning och anställingsår.
    Man bör nog inte fortsätta på den gamla arbetsplatsen om man vill se en bra löneutveckling.

  4. Jag har tillbringat ca 50 % av min yrkesperiod utomlands och kan bara instämma i denna erfarenhet, tror dessutom att beloppet är stötre i verkligheten.
    Ett tom viktigare argument för utlandserfarenhet i CV’n är att ,framförallt större internationella bolag , tar in utlansderfarnhet som en tung faktor i karriärsutvecklingen och i vissa fall jag sett ställer det som krav.
    Utlandstjänsgöring ger enligt min erfarenhet, betydligt starkare exponering uppåt i organisationen.
    Johan

    .

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.