Bråk lockade elever till plattan

Ett stilla sorl av mattediskussioner fyllde tälten på Sergels Torg.

I eftermiddags fylldes Sergels Torg i Stockholm med gymnasieelever. Och det var ingen rockkonsert. Det kom dit för att räkna matte. Den ideella organisationen Mattecentrum arrangerade för tredje året i rad Matte på plattan – en räknestuga inför de nationella proven i matematik nästa vecka.

Tälten på Sergels torg fylldes under tre timmar av omkring 300 elever, de flesta från gymnasiet som fick mattehjälp av 50 volontärer, de flesta teknologer, färdigutbildade ingenjörer eller mattelärare under utbildning. Alla elever fick två gamla nationella prov att öva på och bjöds på mat och dryck. Journalister, fotografer och TV-team vandrade runt i tälten för att bevaka arrangemanget.  

– Vi är så glada att intresset är så stort men vi gör faktiskt det här varje dag men på skolor runt om i landet.  Drygt 1500 elever pluggar regelbundet med oss i våra mattestugor på 10 orter i landet, säger Johan Wendt, civilingenjören som grundade Mattecentrum 2008. Det är en ideell förening som driver mattestugor dit elever kan komma efter skoltid och får hjälp med sin skolmatte.

Förutom räknestugorna har Johan Wendt tagit fram matteboken.se, en stödkurs i gymnasiematte på nätet, som används av omkring 13 procent av alla svenska gymnasieelever.

Matte på plattan är en av aktiviteterna under Teknikveckan som arrangeras av Sveriges Ingenjörer den 10-12 maj.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar