Bråk lockade elever till plattan

Ett stilla sorl av mattediskussioner fyllde tälten på Sergels Torg.

I eftermiddags fylldes Sergels Torg i Stockholm med gymnasieelever. Och det var ingen rockkonsert. Det kom dit för att räkna matte. Den ideella organisationen Mattecentrum arrangerade för tredje året i rad Matte på plattan – en räknestuga inför de nationella proven i matematik nästa vecka.

Tälten på Sergels torg fylldes under tre timmar av omkring 300 elever, de flesta från gymnasiet som fick mattehjälp av 50 volontärer, de flesta teknologer, färdigutbildade ingenjörer eller mattelärare under utbildning. Alla elever fick två gamla nationella prov att öva på och bjöds på mat och dryck. Journalister, fotografer och TV-team vandrade runt i tälten för att bevaka arrangemanget.  

– Vi är så glada att intresset är så stort men vi gör faktiskt det här varje dag men på skolor runt om i landet.  Drygt 1500 elever pluggar regelbundet med oss i våra mattestugor på 10 orter i landet, säger Johan Wendt, civilingenjören som grundade Mattecentrum 2008. Det är en ideell förening som driver mattestugor dit elever kan komma efter skoltid och får hjälp med sin skolmatte.

Förutom räknestugorna har Johan Wendt tagit fram matteboken.se, en stödkurs i gymnasiematte på nätet, som används av omkring 13 procent av alla svenska gymnasieelever.

Matte på plattan är en av aktiviteterna under Teknikveckan som arrangeras av Sveriges Ingenjörer den 10-12 maj.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    AI omvandlar ingenjörsrollen i snabb takt och öppnar upp nya möjligheter – men för att hänga med krävs spetskompetens och nyfikenhet. Frågan är: hur förbereder sig dagens ingenjörer för AI-revolutionen och framtidens arbetsuppgifter?
  • Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
  • Vad vet du om den svenska modellen?

    Vad vet du om den svenska modellen?

    De flesta regler som i praktiken rör arbete, lön och villkor i Sverige är inte de som står i lagboken. Lagarna har ersatts med kollektivavtal och det här kallas för den svenska modellen.
  • What do you know about the Swedish labour market model?

    What do you know about the Swedish labour market model?

    Most regulations related to employment, salary and benefits in Sweden are not regulated in law. The laws have been replaced by collective agreements and this is called the Swedish labour market model.
  • Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.