Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLuleå skarpast i Teknik-SM

Luleå skarpast i Teknik-SM

vinnarna Teknik-SM 2011
Stolta vinnare: Fredrik Häggström, Andreas Nordin och Harald Hernnnäs. Foto: Jonna Lahdensuo

För första gången tog Luleå Tekniska Universitet på onsdagen hem första pris i Teknik-SM. När finalen gick in i slutskedet skilde bara en poäng mellan det vinnande laget och tvåan från Lunds Tekniska högskola.

– Man känner sig som efter en riktigt lång tenta, pustade Andreas Nordin, Fredrik Häggström och Harald Hernnäs när de kunde dra efter andan igen efter finalen.

Klockan hann bli närmare åtta på kvällen innan den långa finaldagen var över. ”Alla bitar i byten” heter laget som förutom äran och sin egen namnplåt på sockeln till det stiliga Teknik-SM-priset också får en Kinaresa. Enligt tävlingsledaren var det här laget redan i den första uttagningn bättre än alla de andra så segern var välförtjänt.

In i det sista var det oklart om segern skulle gå till norr eller söder. För att öka spänningen i tävlingen är den konstruerad så att lagens poäng från semifinalen påverkar slutresultatet i finalen. Poängen från semifinalen rasslar ned som en glad eller mindre glad överraskning när slutfrågan närmar sig. 

Vid årets final var det endast en poäng som skilde Luleå från Lund när robotracet skulle börja. Att Luleå hade lyckats något bättre med sin programmering av legorobotarna blev det som sedan avgjorde. 

Allt som allt deltog 140 lag från 16 högskolor i årets Teknik-SM.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.