Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören"Det finns brister i tillämpningen"

"Det finns brister i tillämpningen"

Problemen med löneprocessen på Saab EDS visar att det finns stora brister när det gäller tillämpningarna av det centrala avtalet – det menar man på centralt håll på Sveriges Ingenjörer. 

Camilla Frankelius, förhandlingschef för industri på Sveriges Ingenjörer.

– Problemet ligger inte i själva avtalstexten, men det finns brister i hur avtalet tillämpas. Och det beror på att företagen inte läser avtalet, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för industri på Sveriges Ingenjörer. 

Avtalet i sig har i själva verket alla förutsättningar för att skapa en bra löneprocess, säger Camilla Frankelius. Men det är när företagen bortser från andemeningen i avtalet som det kan uppstå problem. 

– Det finns företag som har en tendens att direkt bläddra till den sida där det står en siffra. Och då tappar man bort de konstruktiva delarna i löneavtalet. 

Stora företag värst 

Enligt Camilla Frankelius är problemen på Saab EDS ett av flera exempel på hur svårt det kan vara för förbundets medlemmar att omsätta avtalet i praktik. 

– På Saab och många andra stora företag har man svårt att tillämpa avtalet. Och det är mycket förvånande. På mindre företag, där man är närmare varandra, så har man inte alls samma problem. 

Men alla är inte överens om att det finns brister med dagens avtal, vare sig när det gäller tillämpningen av avtalet eller själva texten. 

Anders Weihe. Foto: TF.

– Jag ser inte alls några brister i avtalet. Det handlar snarare oftast om att man från fackhåll har varit missnöjd med utfallet av löneförhandlingen, och att man sedan klär sitt missnöje i andra termer, säger Anders Weihe, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Teknikarbetsgivarna. 

– Det förekommer ju alltid att enskilda medlemmar tycker att de får för lite i lön. 

Blir fråga i höstens avtalsrörelse 

På Akademikerklubben på Saab EDS efterlyser man att det i höstens nya avtal skrivs in att löneöversynen ska ske gemensamt, något som Camilla Frankelius håller med om förmodligen skulle underlätta Akademikerklubbarnas arbete när företagen stretar emot. 

– Om det skulle stå så i avtalet så skulle det säkert underlätta arbetet för många lokala klubbar. Men på just Saab EDS så tror jag ändå inte att man hade kommit dit vi och den lokala klubben ville. 

Camilla Frankelius tror också att det här kommer att bli heta frågor i höstens avtalsrörelse. 

– Hela avtalet kommer naturligtvis att ses över. Men just ”gemensam” och tillämpningen av avtalet kommer att bli heta frågor i höst, det tror jag.

Läs mer:

» Kraschlandning för Saabs löneprocess (Ingenjoren.se 24/5)
» Högre lön i höstens avtal? (Ingenjoren.se 17/5)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.