För några veckor sedan meddelade Sveriges Ingenjörer att de bryter samarbetet med Migrationsverket när det gäller utfärdandet av arbetstillstånd för utländsk arbetskraft. Skälet var att man ansåg att Migrationsverkets uppföljningar har varit alltför dåliga. Nu kommenterar migrationsminister Tobias Billström kritiken.För några veckor sedan meddelade Sveriges Ingenjörer att de bryter samarbetet med Migrationsverket när det gäller utfärdandet av arbetstillstånd för utländsk arbetskraft. Skälet var att man ansåg att Migrationsverkets uppföljningar har varit alltför dåliga. Nu kommenterar migrationsminister Tobias Billström kritiken.
Tidigare i år ingick Sveriges Ingenjörer och Migrationsverket ett samarbete, med målet att göra det lättare för svenska företag att anställa utländska ingenjörer – något som i vanliga fall är en minst sagt byråkratisk procedur. Migrationsverket beslutar om arbetstillstånd, men måste till exempel först inhämta yttranden från berört fackförbund.
För att underlätta det hela för ett antal betrodda företag, beslutade Sveriges Ingenjörer att man skulle ge Migrationsverket fullmakt att fatta beslut om tillstånd utan att inhämta yttranden från förbundet.
Men så uppdagades att Migrationsverket bland annat utfärdat arbetstillstånd till ett förmedlingsföretag, där ingenjörerna i själva verket inte alls var anställda. Dessutom menade förbundet att Migrationsverket ”inte utför någon som helst kontroll över om de anställningserbjudanden som vi yttrar oss över och som ligger som grund för besluten om arbetstillstånd efterlevs”, som man skriver i ett brev till Migrationsverket.
Utöver att rikta kritik mot Migrationsverket skickade förbundet också ett brev till regeringen där man efterlyste tydligare riktlinjer till Migrationsverket från regeringen, när det gäller uppföljningar av de utfärdade arbetstillstånden.
Vad blir resultatet av att Sveriges Ingenjörer sagt upp samarbetet med Migrationsverket, så som du ser det?
– Det är klart problematiskt att Sveriges Ingenjörer och Migrationsverket inte har samma verklighetsuppfattning i den här frågan. Det skapar inte den friktionsfria miljö när det gäller arbetskraftsinvandringen som jag och regeringen vill se. Så vi kommer att följa den här frågan, den är av högsta prioritet för regeringen.
– Man har stora rekryteringsproblem inom it-branschen i dag. Enligt en viktig artikel i IDG tampas hälften av alla landets it-företag med rekryteringsproblem. Därför är det mycket viktigt att vi underlättar för arbetskraftsinvandring.
– Under första kvartalet i år kom 1000 personer från utomeuropeiska länder för att jobba i den här branschen i Sverige – det är den enskilt största gruppen arbetskraftsinvandrare under den perioden. Då är det naturligtvis viktigt att man ser till att det hela sker så enkelt som möjligt.
Hur ser du på den kritik som Sveriges Ingenjörer riktade mot Migrationsverket i samband med att man sade upp samarbetet?
– Först och främst är det viktigt att slå fast att vi har ett regelverk som tydligt säger vad som gäller. Lön och anställningsvillkor för arbetskraftsinvandrare ska ligga i linje med svenska kollektivavtal och praxis, och det är Migrationsverkets uppgift att kontrollera att det stämmer. Dessutom ska de vara observanta och se till så att det inte handlar om skenavtal.
– Mitt intryck är att något har gått snett. Det har blivit missuppfattningar mellan Sveriges Ingenjörer och Migrationsverket, och då är det viktigt för mig som minister att ta del av Migrationsverkets redovisning i frågan.
Har du gjort det?
– Migrationsverket rapporterar inte löpande till regeringen, men vi har avstämningar. Och vid nästa möte ska jag höra hur de ser på de här frågorna. Det är som sagt frågor som har högsta prioritet för mig och regeringen.
Hur ser du på de problem som Sveriges Ingenjörer hänvisar till, när det gäller uppföljning av arbetstillståndsbesluten?
– Migrationsverket har som uppgift att se till pröva villkoren i samband med ansökan. När det senare kommer en ny ansökan så prövar man om, då ska det ligga i linje med villkoren. Men andra eventuella arbetsrättsliga diskussioner är det inte Migrationsverkets uppgift att ha hand om. Det finns det andra myndigheter till, Migrationsverket kan inte handlägga allt.
Så Migrationsverket har inte gjort fel, så som du ser det?
– Det säger jag inte. Jag säger att vi kommer att följa de här frågorna, att Migrationsverk sköter det de ska göra.
Vad kommer du och regeringen att göra för att se till att det sker en förbättring?
– It takes two to tango, som man säger. Och jag tänker inte döma mellan parterna, utan avvaktar och ser vad Migrationsverket säger. Men det är uppenbart att det är något som har gått snett.
Så vi kan inte vänta oss några förändringar i regeringens riktlinjer till Migrationsverket?
– Det vi måste göra är att löpande följa de här frågorna. Regelverket säger att man ska se till att det inte ingås skenavtal eller missbruk av reglerna, och Migrationsverket ska även redovisa för regeringen hur man arbetar systematiskt för att upptäcka missbruk och skenanställningar. Det tycker jag är tydliga instruktioner.
Läs mer:
» Förbundet bryter med Migrationsverket (ingenjoren.se 1/6 2011)
» Debattartikel i Svd om att förbundet avbryter samarbetet (1/6 2011)
» ”Billström lovar ingenting” (Ingenjoren.se 24/11 2010)
» ”Migrationsverket måste följa upp” (Ingenjoren.se 15/11 2010)
» Artikeln på idg.se om rekryteringssvårigheterna inom it-branschen (30/6 2011)
2 kommentarer
Artikeln visar med all tydlighet att det fortfarande inte finns någon myndighet som utför kontroller av att uppgifterna som lämnas i samband med ansökan är korrekta (tex bör det kontrolleras att lönenivån som angivits verkligen är korrekt och betalas ut). Migrationsverket har förvisso det vaga direktivet att ”systematiskt arbeta för att upptäcka missbruk och skenanställningar”, men i praktiken innebär det inget ansvar för att uföra några kontroller.
Antingen får regeringen ge tydliga direktiv till Migrationsverket att det är deras uppgift att kontrollera att regelverket följs, eller så får de ge denna uppgift till en annan myndighet. Att som idag ha ett regelverk utan att någon kontrollerar att reglerna följs är meningslöst.
Så det är bra att Sveriges Ingenjörer står på sig i denna frågan! Ge er inte förrän det klargjorts vem som har ansvar för att utföra kontrollerna och hur det ska göras rent praktiskt.
”Man har stora rekryteringsproblem inom it-branschen i dag.”
Hur trovärdigt är det uttalandet, med tanke på att ingenjörerna inom IT-branschen fick betydligt lägre löneökningar än andra kategorier på arbetsmarknaden förra året? Se:
https://ingenjoren.se/2011/04/it-ingenjorerna-fick-laga-lonehojningar/