Så får du rätt ingångslön

Ingångslönen är avgörande för din framtida löneutveckling. Men hur ska du göra för att träffa så högt som möjligt? Ingenjören tar reda på svaren. Ingångslönen är avgörande för din framtida löneutveckling. Men hur ska du göra för att träffa så högt som möjligt? Ingenjören tar reda på svaren.

Förväntad lön, vad man begär på anställningsintervjun och vad man i slutändan får – alla tre är de intimt sammanlänkade, visar tidigare forskning. Män tror att de får, begär, och får också högre lön än kvinnor. Men vad gör de som kvinnorna inte gör? Enligt Helene Sjöman, jämställdhetsansvarig på Sveriges Ingenjörer, beror skillnaderna troligtvis på hur man beskriver sin kompetens.

– Om en man och en kvinna båda har gått samma utbildning och till exempel arbetat lika mycket med datorer när de har skrivit en uppsats, så kanske mannen säger att ”det här med datorer, det kan jag”, medan kvinnan säger ”jag kan lite om datorer”.

– Det handlar mycket om att man inte får vara rädd för att lyfta fram de fördelar man har. Det kan handla om erfarenheter som kanske egentligen inte har ett direkt samband med arbetet som ingenjör – om du till exempel har varit simledare på ett sommarkollo kanske du är ovanligt bra på att inspirera folk, och så vidare.

Förberedelser A och O
Inför själva samtalet när lönen ska sättas gäller det också att vara förberedd. Tänk ut vilka fördelar just du har. Det kan också vara bra att kontakta den lokala fackklubben på företaget och höra vilken lönenivå som är rimlig. Det kan också vara värt att ta kontakt med det centrala förbundet, för att få tips och statistik, säger Helene Sjöman.

– Ring oss! Och kolla upp statistiken för just ditt område, vad är rimligt att begära?

– Sedan ska man tänka på att om man har kommit så långt att man har blivit erbjuden ett jobb, då är arbetsgivaren mycket intresserad och ska naturligtvis också betala för den kompetens han eller hon får.

Så mycket ska du begära
Den ingångslön som Sveriges Ingenjörer i dagsläget rekommenderar att en nyutexaminerad civilingenjör ska begära är 28 900 kronor. För en högskoleingenjör ligger rekommendationen något lägre, 26 600 kronor.

I verkligheten är det dock stor skillnad mellan ingångslönerna, till exempel beroende på vilken utbildning man har gått och om man söker jobb inom den privata eller den offentliga sektorn.

När det gäller förhoppningarna finns det också stora skillnader beroende på vilken skola man studerat på. Civilingenjörerna från KTH hoppas på högst löner, 29 328 kronor i månaden. Men högskoleingenjörerna på Luleå tekniska universitet kommer inte långt efter – de tror på en månadslön på 29 117 kronor. Nedan ser du en lista på de förväntade ingångslönerna uppdelat på skolor.

Förväntade löner, civilingenjörer, uppdelat på skola*

KTH 29328
Chalmers 29199
Mälardalens högskola 29184
Uppsala universitet 29021
Linköpings universitet 28993
Lunds tekniska högskola 28540
Luleå tekniska universitet 28524
Umeå universitet 27532

 

Förväntade löner, högskoleingenjörer, uppdelat på skola*

Luleå tekniska universitet 29117
Chalmers 28047
Lunds tekniska högskola 27726
Högskolan i Gävle 27381
KTH 27129
Linnéuniversitetet 26894
Linköpings universitet 26388
Malmö högskola 26314
Högskolan i Jönköping 26196
Uppsala universitet 26029
Mälardalens högskola 24857
Örebro universitet 24741
Högskolan i Borås 24598

* Källa: Företagsbarometern 2011. Endast de skolor som hade minst 30 respondenter finns med i sammanställningen.

På förbundets hemsida kan du läsa mer om ingångslöner:
» Förbundets rekommendationer om ingångslön
» Här hittar du Saco:s lönestatistik


Kvinnliga teknologer tror på lägre lön

Kvinnliga teknologer förväntar sig i snitt 1400 kronor mindre i ingångslön än sina manliga kurskamrater. Och skillnaden i förväntning är ännu större än de faktiska skillnaderna i ingångslönen. Läs mer

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar