Kan du själv styra över din arbetstid? Då mår du kanske också bättre än din kollega med fasta tider.
Att kunna flexa är nämligen förenat med bättre hälsa, visar ny forskning.Kan du själv styra över din arbetstid? Då mår du kanske också bättre än din kollega med fasta tider. Att kunna flexa är nämligen förenat med bättre hälsa, visar ny forskning.
Jobb, fritid, familj, barn, sömn. Alla slåss de om samma 24 timmar, dygn efter dygn. En hopplös ekvation kan tyckas – och en stor källa till stress.
Men för den som själv kan styra över sin arbetstid är ekvationen inte riktigt lika hopplös. Forskning som presenterades vid Symposiet om skiftarbete och arbetstid vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet visar bland annat att de som har flexibel arbetstid sover bättre, återhämtar sig snabbare och dessutom begår färre misstag på jobbet.
Göran Kecklund, docent vid Stressforskningsinstitutet, sammanfattar fördelarna med flextid som att det så kallade ”livspusslet” blir lättare att lägga. Man kan helt enkelt anpassa arbetstiden efter övriga behov – i stället för tvärt om. Och det gör att stressnivåerna minskar, vilket i sin tur leder till en bättre hälsa.
– Sammantaget kan det konstateras att graden av egeninflytande över arbetstiden är en central faktor som förmodligen är minst lika viktig som hur mycket man arbetar, säger Göran Kecklund.
Allra värst ser det ut för dem som arbetar i skift. Med skiftarbete ökar till exempel risken för hjärt- och kärlsjukdomar, liksom risken att drabbas av åldersdiabetes. Under symposiet presenterades också en finsk studie som tyder på att framför allt kvinnliga skiftarbetare också har en högre risk att dö i förtid.
Men även för dem med mer flexibla arbetstider finns klara risker, enligt Göran Kecklund. Arbetet kan till exempel få en alltför dominerande roll i livet, vilket också underlättas av den tillgänglighet som den nya tekniken fört med sig. Och det är framför allt är det möjligheten till återhämtning som är viktig, säger Göran Kecklund.
– Om man jobbar mycket övertid eller skiftarbetar kan det innebära att kroppen inte återhämtar sig vilket ökar risken för stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer:
» Sammanfattning av all forskning som presenterades på symposiet (pdf)
Andra artiklar i samma ämne:
» Stress slår hårt mot unga kvinnor (ingenjoren.se 30/5 2011)
» Lär dig hantera IT-stressen (ingenjoren.se 21/4 2011)
» Européernas arbete allt mer krävande (ingenjoren.se 28/3 2011)
» Motiverade konsulter mindre stressade (ingenjoren.se 24/2 2011)
1 kommentar
[…] eller sällan hörde tidigare. Ganska vanligt är exempelvis ordet ”flexa” som vi ofta ger en positiv betydelse. Enligt Svenska akademiens ordlista betyder ”flexa” ”tillämpa flexibel arbetstid”. Den […]