Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAtt flexa är bra för hälsan

Att flexa är bra för hälsan

Kan du själv styra över din arbetstid? Då mår du kanske också bättre än din kollega med fasta tider. Att kunna flexa är nämligen förenat med bättre hälsa, visar ny forskning.

Jobb, fritid, familj, barn, sömn. Alla slåss de om samma 24 timmar, dygn efter dygn. En hopplös ekvation kan tyckas – och en stor källa till stress.

Men för den som själv kan styra över sin arbetstid är ekvationen inte riktigt lika hopplös. Forskning som presenterades vid Symposiet om skiftarbete och arbetstid vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet visar bland annat att de som har flexibel arbetstid sover bättre, återhämtar sig snabbare och dessutom begår färre misstag på jobbet.

Göran Kecklund, docent vid Stressforskningsinstitutet, sammanfattar fördelarna med flextid som att det så kallade ”livspusslet” blir lättare att lägga. Man kan helt enkelt anpassa arbetstiden efter övriga behov – i stället för tvärt om. Och det gör att stressnivåerna minskar, vilket i sin tur leder till en bättre hälsa.

– Sammantaget kan det konstateras att graden av egeninflytande över arbetstiden är en central faktor som förmodligen är minst lika viktig som hur mycket man arbetar, säger Göran Kecklund.

Allra värst ser det ut för dem som arbetar i skift. Med skiftarbete ökar till exempel risken för hjärt- och kärlsjukdomar, liksom risken att drabbas av åldersdiabetes. Under symposiet presenterades också en finsk studie som tyder på att framför allt kvinnliga skiftarbetare också har en högre risk att dö i förtid.

Men även för dem med mer flexibla arbetstider finns klara risker, enligt Göran Kecklund. Arbetet kan till exempel få en alltför dominerande roll i livet, vilket också underlättas av den tillgänglighet som den nya tekniken fört med sig. Och det är framför allt är det möjligheten till återhämtning som är viktig, säger Göran Kecklund.

– Om man jobbar mycket övertid eller skiftarbetar kan det innebära att kroppen inte återhämtar sig vilket ökar risken för stressrelaterade sjukdomar.

Läs mer:
» Sammanfattning av all forskning som presenterades på symposiet (pdf)

Andra artiklar i samma ämne:
» Stress slår hårt mot unga kvinnor (ingenjoren.se 30/5 2011)
» Lär dig hantera IT-stressen (ingenjoren.se 21/4 2011)
» Européernas arbete allt mer krävande (ingenjoren.se 28/3 2011)
» Motiverade konsulter mindre stressade (ingenjoren.se 24/2 2011)

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.