Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningHär lagras sommarvärmen för kalla vinterdagar

Här lagras sommarvärmen för kalla vinterdagar

I berggrunden under en fårhage i Linköping testar Tekniska verken nu en ny lösning för att lagra värme. Berget kommer att fungera som ett batteri som sparar den värme som kraftvärmeverket producerar under sommarmånaderna till de kalla vinterdagarna.

Det är i Vallastaden i Linköping som Tekniska verken tillsammans med Göteborgsföretaget Hydroc Energy Storage byggt en anläggning för att lagra sommarvärme i berggrunden.

Anläggningen är bland de första i sitt slag i världen och i somras inleddes de första testerna.

Henrik Lindståhl, forskning- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken.

– Det ska bli väldigt spännande att se hur den här lösningen fungerar. Det finns en rad frågetecken som vi nu får testa i den här pilotanläggningen, men det ser väldigt hoppfullt ut, berättar Henrik Lindståhl, forskning- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken.

Nyttjar sprickor i berggrunden

Gärstadverket är ett kraftvärmeverk vid E4:an i Linköping som producerar el och fjärrvärme genom termisk behandling av avfall. Men behovet av värme är mindre under sommaren och idén är att kunna spara denna värme genom att lagra den i grundvattnet som cirkulerar i berggrunden.

Till skillnad från andra lösningar där man använder sig av borrhålsteknik nyttjar den här lösningen sprickor i berggrunden för att lagra värmen. Området mäter 30 meter i diameter och har ett djup på mellan 50 och 90 meter.

– Fördelen med den här tekniken är att vi värmer upp hela berget direkt och på så vis minskar temperaturförlusterna. Dessutom är det en lösning som gör det möjligt att lagra värme under en längre tid, förklarar Henrik Lindståhl.

Lagrar värmen för framtiden

Installationen utgörs av fem brunnar placerade som fem på en tärning. Under sommaren leds överskottsvärmen från kraftvärmeverket till en värmeväxlare som överför värmen till det grundvattnen som pumpas upp från kransbrunnarna och sedan släpps ned i centrumbrunnen.

Det uppvärmda vattnet, som ska hålla en temperatur på cirka 90 grader, sprider sig från centrumbrunnen mot kransbrunnarna via sprickor som skapats i berget. Berggrunden värms upp och lagrar på så vis värmen för framtiden.

Området mäter 30 meter i diameter och har ett djup på mellan 50 och 90 meter.

I kransbrunnarna som ligger i en cirkel runt centrumhålet pumpas därefter det avsvalnade vattnet tillbaka till centrumhålet, efter att åter ha värmts upp i värmeväxlaren. Under kalla vinterdagar vänder man helt enkelt på processen och leder ut den lagrade värmen till fjärrvärmenätet.

– Testerna ska visa oss hur berggrunden svarar på uppvärmningen och vilka värmeförluster som uppstår i systemet. I bästa fall hoppas vi på en verkningsgrad på 50 procent, vilket är en ren vinst jämfört med idag då vi inte kan lagra sommarens värmeöverskott.

Lovande resultat hittills

Att kunna lagra sommarens överskottsvärme till vintern skulle vara en stor framgång eftersom det ofta är stora behov av både el och värme under vintern. Kalla vinterdagar skulle man därmed kunna undvika att starta reservpannor.

Eftersom Vallastaden är ett område där man använder 65 gradigt vatten i fjärrvärmenätet är det ett bra försöksområde för att utvärdera resultaten. Även om det blir vissa värmeförluster i berggrunden så bör värmen räcka för att skickas ut direkt på nätet.

– Än så länge ser det positivt ut och vi ser att värmen laddas i berget. Om allt går bra räknar vi med att koppla in Vallastaden under nästa år.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.