Lätt hitta rätt kompetens i Sverige

Problemen för svenska företag att hitta rätt kompetens är betydligt mindre än man trott, enligt en rapport från Manpower – bara ett av sex företag upplever svårigheter i rekryteringen. Men utomlands är problemen betydligt större, något som kan leda till att svenskar talanger lockas utomlands.Problemen för svenska företag att hitta rätt kompetens är betydligt mindre än man trott, enligt en rapport från Manpower – bara ett av sex företag upplever svårigheter i rekryteringen. Men utomlands är problemen betydligt större, något som kan leda till att svenska talanger lockas utomlands.

Hans Makander. Foto: Manpower.

Av de svenska företag som vill rekrytera har bara 17 procent problem med att hitta rätt kompetens, enligt Manpowers undersökning. Det är en siffra som är betydligt lägre än vad man hade väntat sig, berättar Hans Makander, informationschef på Manpower Group.

– Går man bara några år tillbaka, innan lågkonjunkturen, hade 40% procent av företagen rekryteringsproblem. I dagsläget hade vi nog väntat oss att det skulle ligga på i alla fall 25-30%, säger han.

Den låga siffran visar att Sverige har återhämtat sig bra från finanskris och lågkonjunktur, menar Hans Makander.

– Vi har ännu inte återhämtat oss helt, men vi har ett gynnsamt läge, mycket bättre än många andra länder.

Med sina 17 procent hamnar Sverige på en åttondeplats av de 39 länder som ingår i Manpowers undersökning. Totalt sett uppger ett var tredje företag att de har problem med att hitta rätt personal. I Japan är problemen allra störst – där säger sig hela 80 procent av de rekryterande företagen ha problem att hitta rätt kompetens.

Men andra länders svårigheter att hitta rätt personal kan också innebära problem för Sverige – och då kanske särskilt för svenska teknikföretag. Om man delar upp svårigheterna att hitta rätt personal på branscher i Sverige hamnar tekniker på tredje plats och ingenjörer på sjunde. Men tittar man hur det ser ut internationellt så är både ingenjörer och tekniker än mer eftertraktade. Då kommer ingenjörerna på fjärde plats, och teknikerna är till och med den yrkeskategori som är allra svårast att få tag på. Detta kommer att få allt större betydelse även på den svenska arbetsmarknaden, spår Hans Makander. 

– I och med att arbetsmarknaden blir alltmer global, så kommer det också bli vanligare att utländska företag söker och attraherar svensk arbetskraft, säger han.

Hans Makander lyfter fram exemplet Norge, dit många svenskar inom serviceyrken, sjukvård och teknik åker och arbetar. Norge hör också till de länder där svårigheterna att hitta rätt kompetens är som allra minst – bara nio procent av de norska företagen har problem att hitta rätt kompetens, något som enligt Hans Makander beror just på att de är så bra på att söka kompetens i andra länder. Framöver kommer vi få se detta även från andra länder, något som kan leda till att allt fler svenska talanger lockas utomlands, säger han.

– För att de svenska företagen ska kunna hävda sig i konkurrensen är det viktigt att de ser om sina hus och erbjuder attraktiva anställningsvillkor, löner och praktikmöjligheter till studenter.

– Samtidigt finns det också fördelar med att folk tar jobb utomlands. När de kommer hem igen så tar de också med sig ny kompetens till Sverige, det får man inte glömma bort.

Läs mer:
» Hela undersökningen från Manpower (pdf)

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar