Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNorsk oljekonsult anställer i Göteborg

Norsk oljekonsult anställer i Göteborg

Det norska oljekonsultföretaget Aker Solutions har öppnat ett kontor i Göteborg. Enligt Endre Johansen, företagets kommunikationschef, behöver de ingenjörer.

Vad är Aker Solutions?
– Vi levererar tjänster för ökad utvinningsgrad och livslängd på installationer inom olje- och gasindustrin.  Vi omsätter 35 miljarder norska kronor och har cirka 17 000 anställda i ett trettiotal länder. 

Varför etablerar ni ett kontor i Göteborg?
– Vi tror att Göteborg är en bra plats att bygga upp ett ingenjörsteam för undervattensteknik. Staden har flera stora teknikföretag med ingenjörer som kan erbjuda den expertis och kapacitet vi behöver. Regionen har också flera välrenommerade högskolor och universitet som också kan vara en bra källa för rekrytering. 

Hur många ingenjörer anställer ni?
– Vi har i dag 13 anställda på det nya kontoret i Frölunda utanför Göteborg. Vi räknar med att vara ett femtiotal, varav cirka 45 ingenjörer, vid slutet av 2012. Vi överväger också att flytta till ett nytt kontor närmare Göteborgs centrum. 

Varför behöver ni så många ingenjörer?
– Den globala marknaden för undervattensteknik inom olje- och gasutvinningen väntas växa avsevärt under de kommande årtiondena, med betoning på djupt och extremt djupt vatten. Då blir tillgången på skickliga ingenjörer avgörande. 

Vilka sorters ingenjörer letar ni efter?
– Maskiningenjörer, elektroingenjörer, processingenjörer, konstruktörer och experter på undervattensteknik, men även projektledare och experter inom anbudsförfarande. 

Vad kommer de att jobba med?
– Alla typer av undervattensteknik, från borrhålsventiler till undervattenspumpar, processanläggningar och system för att koppla ihop installationer på havsbotten. Dessutom jobbar vi med stöd för upphandlings- och forskningsarbete. 

Varför växer marknaden för djuphavsutvinning?
– Den lättfångade oljan är borta, säger många i branschen. När oljeindustrin fick sitt genombrott utvanns oljan på land eller på grunt vatten. I dag opererar vi på ned till 3 000 meters djup. Det kan bli ännu djupare i framtiden.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.