Häften av svenskarna är oroade eller mycket oroade över klimatförändringarna. Men när det gäller att vidta åtgärder för miljöns skull, skiljer det sig vilka som gör mest. Till exempel är kvinnor bland annat betydligt bättre på att minska sin elförbrukning och att källsortera, visar en ny undersökning från Trygghansa.
Häften av svenskarna är oroade eller mycket oroade över klimatförändringarna. Men när det gäller att vidta åtgärder för miljöns skull, skiljer det sig vilka som gör mest. Till exempel är kvinnor bland annat betydligt bättre på att minska sin elförbrukning och att källsortera, visar en ny undersökning från Trygghansa.
I undersökningen har drygt 1000 svenskar fått svara på frågor om hur ofta de vidtar nio olika åtgärder för att minska sin miljöpåverkan. Och i åtta av fallen var kvinnorna bättre än männen.
Tydligast var skillnaden när det gällde att vidta enkla åtgärder, såsom att stänga av apparater helt i stället för att ha dem i standby-läge och att tvätta på lägre temperaturer, för att minska hushållets förbrukning av el, vatten och värme. Nära två tredjedelar av kvinnorna svarade att de vidtog den här typen av åtgärder för att skona miljön, att jämföra med knappt hälften av männen.
Även när det gäller att köpa ekologiska eller lokalproducerade varor är kvinnorna betydligt bättre. 46 procent svarar att detta är något de gör – motsvarande siffra för männen är 37 procent. Den enda kategori där männen faktiskt är marginellt bättre än kvinnorna är när det gäller att undvika att flyga på semestern eller att klimatkompensera sitt flygande. Tio procent av männen svarar att detta är något de gör, att jämföra med nio procent av kvinnorna.
Även tidigare studier har visat att män totalt sett förbrukar mer energi än kvinnor. Bland annat konstaterar Annika Carlsson-Kanyama och Riitta Räty i en FOI-rapport att ensamstående män utan barn gör av med 20 procent mer energi än kvinnor i samma situation, och att män lägger avsevärt mycket mer energi på transporter än vad kvinnor gör.
Malou Sjörin, nordisk chef för externkommunikation på Trygghansa, konstaterar att det finns stora skillnader, inte bara mellan kön utan även mellan andra kategorier, i hur stora åtgärder man vidtar för att skona klimatet och miljön.
– Kunskapen om vilka som påverkar klimatet mest och hur ohållbara livsstilar kan åtgärdas måste fördjupas, säger hon i ett pressmeddelande.
I Trygghansas undersökning konstateras också att svenskar i åldern 50-64 är bättre än övriga åldersklasser i sex av de nio kategorierna, bland annat på att stänga av hemelektroniken, källsortera och köpa energieffektiva hushållsapparater. Däremot var de äldre sämre på att ta sig till jobbet på ett mer miljövänligt sätt.
Några siffror från undersökningen:
- 4 av 10 svenskar tycker att det är viktigt att ett företag som de söker jobb hos tar ansvar i samhället och för miljön
- 4 av 10 svenskar köper lokalproducerade eller ekologiska varor
- 46 procent av kvinnorna och 37 procent av männen köper ekologiska eller lokalproducerade varor
- 74 procent av svenskarna källsorterar sitt avfall
- 77 procent av kvinnorna och 70 procent av männen källsorterar sitt avfall
- 51 procent är oroade eller mycket oroade för klimatförändringarna
- 63 procent av kvinnorna och 49 procent av männen minskar eller har minskat sin förbrukning av el, vatten och värme genom att t.ex. stänga av stand-by-funktioner och tvätta vid lägre temperaturer
- 9 procent av kvinnorna och 10 procent av männen undviker att flyga på semestern, klimatkompenserar eller åker på hållbar semester med t.ex. tåg