Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSnabbare jobb ger samhällsvinst

Snabbare jobb ger samhällsvinst

Granskningen av invandrade ingenjörers utbildning går för långsamt och kostar samhället pengar. En undersökning som gjorts av Riksrevisionen visar att det finns samhällsekonomiska vinster att göra. I en skrivelse instämmer regeringen i problembeskrivningen, men några åtgärder kommer först 2013.

Det tar för lång tid för invandrade ingenjörer att hitta jobb i Sverige, trots att stora delar av industrin lider brist på ingenjörer. En undersökning som gjorts av Riksrevisionen visar att det svenska systemet för att få invandrade akademiker i jobb är ineffektivt.

Det är framför allt granskningen av de utländska utbildningarna tar för lång tid. Riksrevisionen förordar främst bättre samordning mellan myndigheterna. Dessutom antyder utredarna att svenskundervisningen inte är tillräckligt bra.

Enligt Riksrevisionens beräkningar skulle även den samhällsekonomiska vinsten bli stor om de invandrade ingenjörerna fick jobb snabbare. Om 71 procent av de 180 invandrade ingenjörerna i Riksrevisionens exempel hade fått jobb en månad tidigare, skulle samhället ha sparat drygt 7,7 miljoner kronor (siffran 71 procent valdes för att den motsvarar sysselsättningsgraden bland invandrare med eftergymnasial utbildning).

Sammanräknat för hela den undersökta invandrade akademikergruppen – lärare, sjuksköterskor, läkare, företagsekonomer och civilingenjörer – skulle en månads tidigare anställning ge en samhällsekonomisk vinst på över 42 miljoner kronor.

Regeringen svarade nyligen i en skrivelse att de ska titta på frågan och återkomma i samband med budgetpropositionen 2013, då med en samlad strategi för integrationen.

Läs mer: 

» Hela Riksrevisionens rapport

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.