Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivForskare kritiserar dansk flexicurity

Forskare kritiserar dansk flexicurity

Det danska arbetsmarknadssystemet, som benämns ”flexicurity”, duger inte till att hantera framtidens utmaningar. Rörligheten på arbetsmarknaden måste kombineras med ett flexiblare utbildningssystem direkt stött av staten. Det menar två danska forskare i en rapport till Nordiska Ministerrådet.

Det danska arbetsmarknadssystemet, som går under namnet flexicurity, ses ofta som en framgångsmodell. Företag kan lätt säga upp personal, samtidigt som tryggheten för individen garanteras genom en hög arbetslöshetsersättning. Men den hyllade modellen duger inte för att möta framtidens utmaningar, menar de två danska arbetsmarknadsforskarna Sören Kaj Andersen och Ove Kaj Pedersen i en rapport till Nordiska Ministerrådet.

Flexicurity kan visserligen hantera vissa kortsiktiga utmaningar, som till exempel finanskrisen med efterföljande arbetslöshet, menar forskarna. Men när det gäller de större strukturella förändringar som väntar oss räcker den här modellen inte till.

Konkurrensen från växande ekonomier utanför västvärlden och den snabba teknikutvecklingen i kombination med demografiska förändringar och kommande klimatförändringar ställer helt nya krav på de nordiska länderna – krav som bara kan bemötas med ett bättre och mer flexibelt utbildningssystem, menar forskarna. Därför föreslår de en utveckling av flexicurity – en modell som de ger namnet ”Mobication”:

”Mobication antar att morgondagens arbetsmarknad kommer att bli ännu mer föränderlig och oförutsägbar än idag. Detta understryker utmaningen att kombinera en flexibel arbetsmarknad med en hög nivå av trygghet för de anställda”, skriver forskarna i rapporten.

Men till skillnad från dagens system menar man att tryggheten inte bara är beroende av en hög arbetslöshetsersättning, utan i stället i första hand kommer från kontinuerlig utbildning och utbildning. Och för att garantera den typen av säkerhet måste den enskilda medarbetaren ha tillgång till fortbildning eller omskolning i alla skeden av arbetslivet.

”I framtiden kan vi uppleva en brist på kvalificerad arbetskraft, medan en stor del av arbetskraften inte har den kompetens som krävs för att ta de jobb som finns. För att hantera denna paradox behöver vi en nära samverkan mellan utbildningssystem och arbetsmarknad och samtidigt se till arbetskraften får nödvändig kompetens. Detta innebär att skapa flexibla övergångar mellan olika utbildningsnivåer, och att individer är motiverade för livslångt lärande”, skriver forskarna.

Och det är upp till regeringarna i de nordiska länderna att ta ansvaret för den här förändringen, menar forskarna. Om de inte tar utmaningarna på allvar kan de nordiska ländernas välmående vara hotat i framtiden:

”Hög rörlighet på arbetsmarknaden och ett flexibelt utbildningssystem direkt stött av staten kan komma att bli avgörande för konkurrenskraften och ett framtida välstånd i de nordiska länderna”, skriver de.

Läs mer:
» Hela rapporten från de danska forskarna (pdf)

Peter Alestig Blomqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.