Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIT på jobbet gör oss stressade

IT på jobbet gör oss stressade

IT-stress har blivit ett allt större problem i arbetslivet. En ny studie visar att var fjärde anställd har negativa erfarenheter av IT-system på jobbet. Chefer är en grupp som är särskilt utsatt.

IT-systemen på jobbet effektiviserar ofta arbetet men många upplever också stress. Omkring var fjärde anställd har negativa erfarenheter av IT visar en ny studie av Prevent, en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän, har genomfört. Studien bygger på en enkät där drygt 600 yrkesarbetande svenskar har svarar på frågor om IT och psykisk belastning.

I dag finns digitala verktyg i de flesta branscher och IT-stress är ett problem som inte bara drabbar tjänstemän. Även inom industrin och sjukvården, till och med inom hemtjänsten, jobbar anställda dagligen med IT-system. Den studie som Prevent har genomfört visar att tre av tio i anser att de får för mycket information i sitt arbete och har svårt att hantera informationsflödet. Fyra av tio anser att de inte har kontroll.

I studien ingår både arbetare och tjänstemän och svaren visar bara små skillnader mellan grupperna. Tjänstemännen har en något mer positiv inställning och upplever bland annat att IT gör arbetet bli mer varierande. Att vara uppkopplad mot jobbet på fritiden verkar i stort sett skei lika stor utsträckning bland arbetare som bland tjänstemän.

– Bärbara datorer, smartphones och bredband ökar möjligheterna att arbeta var man än befinner sig och studien visar att fyra av tio tjänstemän är uppkopplade mot arbetet på fritiden via till exempel e-post och mobiltelefon. Nästan lika många arbetare, tre av tio, är uppkopplade mot jobbet på fritiden, säger Krister Skoglund, projektledare på Prevent.

Studien visar också att något fler män än kvinnor använder IT-systemen för att kunna arbeta på fritiden.

Utbildningen av IT-system verkar dock fungera bra. Nio av tio i studien anser att de klarar av att hantera de IT-verktyg de behöver använda på jobbet men bara fyra av tio får den support de behöver när det uppstår problem. Tre av tio anser att avbrotten är ett problem.

Chefer är den grupp som har svårast att hantera den stora mängden information.

– De har större problem med tekniken och framför allt är det stor skillnad när det gäller det gränslösa arbetet. De är i mycket högre omfattning uppkopplade på fritiden, säger Krister Skoglund.

Prevent har genomfört en större satsning på information om IT-stress och utarbetat en del arbetsmaterial. På Prevents hemsida finns en enkät för att kartlägga IT-stress på arbetsplatsen en rad nyttiga tips och råd för att minska problemen. Där finns finns också ett snabbtest där du kan svara på några frågor om din arbetsdag, fundera över ditt IT-beroende och få en indikation på din stressnivå.


Arbetsminnet är hjärnans flaskhals

Hjärnforskaren Torkel Klingberg.

Tycker du att din koncentrationsförmåga har försämrats? Det beror sannolikt på att du oftare blir störd och avbruten i arbetet. Men redan i trettioårsåldern försämras arbetsminnet, som intimt hänger ihop med koncentrationsförmågan. Läs mer

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.