IT på jobbet gör oss stressade

IT-stress har blivit ett allt större problem i arbetslivet, visar ny forskning. Många upplever att deras koncentrationsförmåga har försämrats – trots att det handlar om att man allt oftare blir störd i sitt arbete. Chefer är en grupp som är särskilt utsatt.

» En på fyra har negativa erfarenheter av IT på jobbet – Läs om den nya studien från Prevent
» Arbetsminnet är hjärnans flaskhals – Läs intervjun med hjärnforskaren Torkel Klingberg

IT-stress har blivit ett allt större problem i arbetslivet. En ny studie visar att var fjärde anställd har negativa erfarenheter av IT-system på jobbet. Chefer är en grupp som är särskilt utsatt.

IT-systemen på jobbet effektiviserar ofta arbetet men många upplever också stress. Omkring var fjärde anställd har negativa erfarenheter av IT visar en ny studie av Prevent, en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän, har genomfört. Studien bygger på en enkät där drygt 600 yrkesarbetande svenskar har svarar på frågor om IT och psykisk belastning.

I dag finns digitala verktyg i de flesta branscher och IT-stress är ett problem som inte bara drabbar tjänstemän. Även inom industrin och sjukvården, till och med inom hemtjänsten, jobbar anställda dagligen med IT-system. Den studie som Prevent har genomfört visar att tre av tio i anser att de får för mycket information i sitt arbete och har svårt att hantera informationsflödet. Fyra av tio anser att de inte har kontroll.

I studien ingår både arbetare och tjänstemän och svaren visar bara små skillnader mellan grupperna. Tjänstemännen har en något mer positiv inställning och upplever bland annat att IT gör arbetet bli mer varierande. Att vara uppkopplad mot jobbet på fritiden verkar i stort sett skei lika stor utsträckning bland arbetare som bland tjänstemän.

– Bärbara datorer, smartphones och bredband ökar möjligheterna att arbeta var man än befinner sig och studien visar att fyra av tio tjänstemän är uppkopplade mot arbetet på fritiden via till exempel e-post och mobiltelefon. Nästan lika många arbetare, tre av tio, är uppkopplade mot jobbet på fritiden, säger Krister Skoglund, projektledare på Prevent.

Studien visar också att något fler män än kvinnor använder IT-systemen för att kunna arbeta på fritiden.

Utbildningen av IT-system verkar dock fungera bra. Nio av tio i studien anser att de klarar av att hantera de IT-verktyg de behöver använda på jobbet men bara fyra av tio får den support de behöver när det uppstår problem. Tre av tio anser att avbrotten är ett problem.

Chefer är den grupp som har svårast att hantera den stora mängden information.

– De har större problem med tekniken och framför allt är det stor skillnad när det gäller det gränslösa arbetet. De är i mycket högre omfattning uppkopplade på fritiden, säger Krister Skoglund.

Prevent har genomfört en större satsning på information om IT-stress och utarbetat en del arbetsmaterial. På Prevents hemsida finns en enkät för att kartlägga IT-stress på arbetsplatsen en rad nyttiga tips och råd för att minska problemen. Där finns finns också ett snabbtest där du kan svara på några frågor om din arbetsdag, fundera över ditt IT-beroende och få en indikation på din stressnivå.


Arbetsminnet är hjärnans flaskhals

Hjärnforskaren Torkel Klingberg.

Tycker du att din koncentrationsförmåga har försämrats? Det beror sannolikt på att du oftare blir störd och avbruten i arbetet. Men redan i trettioårsåldern försämras arbetsminnet, som intimt hänger ihop med koncentrationsförmågan. Läs mer

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar