Svårt hitta miljövänligaste läsningen

Det är inte säkert att det är mer miljövänligt att läsa nyheter, böcker och magasin digitalt än på papper. Svaret beror helt på hur mycket du läser och skriver ut.

Det är inte säkert att det är mer miljövänligt att läsa nyheter, böcker och magasin digitalt än på papper. Svaret beror helt på hur mycket du läser, skriver ut, med mera.

Det är IVL som på uppdrag av Grafiska företagens förbund har tittat närmare på hur klimatsmart det är att använda tryckta medier jämfört med digitala. Och det går inte bara utifrån tekniken att säga vad som är bäst.

– Om man minskar läsandet av e-böcker på en läsplatta från 24 till 10 böcker per år innebär det att e-boken går från att vara det mest klimatsmarta alternativet till det minst fördelaktiga, säger Andreas Öhman, IVL.

I rapporten The Power of Print inventerar han nio studier om tryckta och digitala mediers miljöpåverkan. För tryckta medier är parametrar som pappersproduktion, tryckteknik, distribution och avfallshantering tunga poster i klimatpåverkan. För e-läsarna är lästid, energieffektivitet och elmixen viktiga.

– Det här är enormt snårigt och svårt att räkna på, säger Andreas Öhman. Det enda jag kan säga är att det inte är självklart att det ena eller andra är mer klimatsmart utan att det beror helt på omständigheterna.

Digitala medier kan ju läsas på många olika sorters e-läsare, allt ifrån stationära datorer till smarta telefoner.

– Allt fler läser nyheter i telefonen numer men det finns inga studier om sådana än, säger Andreas Öhman. Det finns helt enkelt väldigt många detaljer kvar som man skulle kunna studera i den här frågan. En annan är ju hur pepperet respektive e-läsarna återvinns när man har läst färdigt.

Läs mer:
» Hela studien ”The Power of Print” från IVL.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar