Företagen tror på tillväxt 2012

Svenska företag tror starkt på sin egen utveckling under 2012 trots den europeiska skuldkrisen. Receptet är sänkta personalkostnaderna genom uppsägningar och mer flexibla anställningar.

Svenska företag tror starkt på sin egen utveckling under 2012 trots den europeiska skuldkrisen. Receptet är sänkta personalkostnaderna genom uppsägningar och mer flexibla anställningar.

För andra året i rad har managementföretaget Axholmen tillsammans med Linköpings universitet genomfört en studie som tar temperaturen på framtidstron för 2012 inom svenskt näringsliv. 129 verkställande direktörer har besvarat en enkät som kompletterats med intervjuer.

– Bilden är förvånansvärt ljus trots att företagen förväntar sig ett sämre makroekonomiskt läge på sina största marknader, säger Jakob Holm, vd för Axholmen.

Studien visar att bara drygt tio procent av företagen tror på en minskad lönsamhet 2012. Deras förklaring är ökade satsningar på tillväxt och sänkta personalkostnader.

Sju av tio företag uppger att de kommer att avsätta mer resurser för tillväxt och i år ser prioriteringarna annorlunda ut jämfört med förra året.

– Under 2012 kommer de flesta företag att satsa på befintliga produkter och tjänster på befintliga marknader. Man blir vid sin läst och är mindre benägen att satsa på okända kort, säger Jakob Holm.

Fyra av fem företag planerar att sänka sina personalkostnader. Över hälften ser mer flexibla anställningsformer, som bland annat timanställningar, som lösningen på problemet. Sexton procent uppger att de kommer att reducera antalet anställda.

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, tror att bilden som målas upp i studien är för ljus.

– Företagen i Sveriges kommer att påverkas av den europeiska finanskrisen, det är oundvikligt, sa Lars Calmfors när rapporten presenterades vid ett seminarium av IVA:s näringslivsråd.

Lars Calmfors målade upp fyra scenarier för euroländernas ekonomi som var en gråskala mellan ”bara” kris – och total ekonomisk kollaps. För Sveriges del ser han några positiva faktorer, bland annat starka offentliga finanser och ett visst utrymme för Riksbanken att sänka styrräntan, men han bedömmer att dessa inte räcker för att hålla emot den ekonomiska krisen i Europa och USA.

Ett allvarligt orosmoln är att den svenska kronan verkar bli starkare, vilket ger negativa effekter för svensk export och på så vis för tillväxten i många branscher.

Att de verkställande direktörerna är så optimistiska är inte något som förvånar Lars Calmfors.

– Det är den optimistiska hållningen och tron på företagen som gör dem lämpliga för sina jobb. Annars hade de kanske valt en annan karriär, till exempel som ekonomiprofessorer.

Lars Calmfors tror att eurokrisen kommer att slå hårt mot tillväxten i Sverige.

– Hur euroländerna tar sig genom krisen är omöjligt att säga. I bästa fall går det dåligt. I värsta fall går det riktigt dåligt.

Läs mer:
» Axholmens rapport ”Stark tro på egen utveckling trots skuldkrisen” (pdf)

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

Ståltillverkaren SSAB står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men nu ska de ner till noll. Civilingenjörerna Lotta Jakobsson och Lisette Mikaelsson har två av nyckelrollerna när företaget bygger ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå.
Fler artiklar