Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv687 000 ingenjörsjobb borta på tio år

687 000 ingenjörsjobb borta på tio år

På ett enda årtionde har USA förlorat över en fjärdedel av sin högteknologiska tillverkningsindustri till Asien, och framför allt Kina. Motsvarande 687 000 ingenjörsjobb har flyttat utomlands, skriver Washington Post. 

Det är en ny rapport från amerikanska National Science Board som slår fast att det blivit allt vanligare att högteknologiska företag flyttar såväl högteknologisk produktion som forskning och utveckling till Asien.

Kompetensen i framför allt Kina ökar i ett rasande tempo – på ett årtionde har till exempel antalet ingenjörer med doktorsgrad mer än dubblerats och överstiger nu med bred marginal antalet i USA.

Trenden speglas tydligt i de USA-baserade multinationella företagen – under samma period har företagens utlandsanställda forskare också mer än dubblerats.

I rapporten konstateras att USA:s position som världsledande när det gäller forskning och utveckling är mer hotad än någonsin tidigare – mycket på grund av den utveckling som skett i Asien, skriver Washington Post, som citerar rapporten:

”I de flesta aspekter av vetenskaplig och teknisk verksamhet, fortsätter USA att behålla sin ledande ställning. Men det har skett en gradvis urholkning av den positionen på många specifika områden”.

Det må vara en dyster bild som målas upp av rapporten, men det finns ändå ljusglimtar. I takt med att fler blir högutbildade i Kina och andra asiatiska länder, och allt mer forskning och utveckling flyttas dit, så ökar också arbetarnas löner och närmar sig dem i USA.

Om löneutvecklingen i Kina fortsätter som den gjort de senaste åren, kommer snart kostnadsfördelen med att placera forskning och utveckling i landet att ha ätits upp.

”Kinas överväldigande kostnadsfördel över USA sjunker snabbt”, konstaterar man i rapporten.

Läs mer:
» Hela rapporten från National Science Board (engelska)

Peter Alestig Blomqvist

Källa: Washington Post/Ingeniøren

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.