Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenVilka drömmar har vi om framtiden?

Vilka drömmar har vi om framtiden?

Fem frågor till Mike Hulme, professor i Klimatförändringar vid University of East Anglia och författare till bästsäljaren ”Why We Disagree about Climate Change”.

Mike Hulme, professor i Klimatförändringar

Du deltar i en workshop här på AAAS i Vancouver som heter Beyond Climate Models. Är det något fel på klimatmodellerna?

– Om målet med forskarnas arbete bara är att få nästa IPCC-rapport riktigt bra så tror jag att vi missar något viktigt. Det finns en allmän utmattning när det gäller forskarrapporter om klimatförändringarna. Det är svårt att förhålla sig till alla dessa ”läget är värre än vi trodde-nyheter”. Vi måste börja kommunicera på ett annat sätt och ta hänsyn till människors framtidsdrömmar, hopp och förväntningar vi har för oss själva och för våra barn.

Hur då?

 Vi måste tala om vilket samhälle vi vill ha och hur det går ihop med förutsägelserna vad gäller klimatet. Alla har ett förhållande till klimatet och det är en väldigt komplex fråga.

Innehåller klimatfrågan i sig en kritik av vårt samhälle?

– Det finns en politisk dimension i det här som man inte kan bortse ifrån. Tidigare miljöfrågor som DDT eller ozonnedbrytningen var enklare. Det var lätt att finna konsensus om vad som behövde göras. Nu står vi inför ett problem som är en riktig utmaning för de västliga demokratierna som vi känner dem i dag. Det här är inte något vi kommer fixa genom att ta bort ett ämne ur isoleringen i våra kylskåp.

– Jag skulle vilja att vi frågade oss vad klimatförändringarna kan göra för oss. Det finns möjligheter i det här som vi kan ta till vara.

Har du själv ändrat något i ditt sätt att leva för att inte bidra till klimatförändringarna?

– Ja. Min fru och jag har tagit ett stort beslut för att inte våra utsläpp ska bli för stora. Vi ville båda ha fyra barn men vi har ett. Det är nog det mest betydelsefulla beslut vad gäller personlig klimatpåverkan man kan ta. Och varför ska alla ha många barn – är en planet med nio miljarder bättre än en med sju?

– För att provocera mina studenter brukar jag säga att jag ska räkna ut hur mycket utsläpp jag har sparat på det här sättet och sälja utsläppsrätterna.

Allvarligt?

– Nej. Men man kan leka med tanken. Du har två barn jag har ett. Kan jag flyga dubbelt så mycket som du då?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?