Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadEU-förslag kan försvaga facken

EU-förslag kan försvaga facken

EU-kommissionens förslag om nya regler för strejkrätten och utstationering av arbetstagare kan bryta mot förenings- och förhandlingsrätten. Därför vill Saco, LO och TCO inte att regeringen stödjer förslaget.

I ett försök att komma tillrätta med de problem som EU-domstolen skapat genom domen i Lavalmålet och andra liknande mål har EU-kommissionen nyligen presenterat förslag till ny EU-lagstiftning.

Konfliken som blev det så kallade Lavalmålet inträffade vintern 2004 när det det lettiska byggbolaget Laval un Partneri försattes i blockad av fackförbundet Byggnads. Anledningen var att Laval, som arbetade med ett skolbygge i Vaxholm, inte ville teckna kollektivavtal för de anställda.   

EU-kommissionen har nu lagt fram två förslag till ny lagstiftning som väckt starka reaktioner hos både fack- och arbetsgivarorganisationer i Sverige.

Det ena förslaget – kallad Monti II-förordningen – handlar om hur man ska göra avvägningar mellan arbetstagarnas strejkrätt och företags rätt till fri rörlighet för tjänster. Där anser facken att förslaget innebär att fackliga rättigheter försvagas. De menar också att förordningen kan tvinga Sverige och övriga EU-länder att bryta mot sina åtaganden gentemot FN:s arbetsmarknadsorgan ILO:s grundläggande konventioner om förenings- och förhandlingsrätt.

Inom kort ska EU:s medlemsstater i en rådsarbetsgrupp utbyta åsikter kring de två förslagen. För att förankra Sveriges ståndpunkt ska företrädare för regeringen i dag, den 12 april, samråda med riksdagens arbetsmarknadsutskott.

De fackliga centralorganisationerna vill inte att den svenska regeringen stödjer förslaget som det är utformat nu och har därför tillsammans formulerat ett brev till arbetsmarknadsutskottet där man påtalar de problem som organisationerna ser med förslaget. Bland annat skriver man att om Monti II-förordningen skulle antas ”läggs grundstommarna till en EU-reglering av stridsåtgärderna som riskerar att få svåröverskådliga och långtgående konsekvenser”.

Läs mer:
» De fackliga organisationernas gemensamma brev till riksdagens arbetsmarknadsutskott (pdf)
» Fackligt nej till utstationeringsdirektiv (ingenjoren.se 26/3 2012)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.