Sverige fortsatt i patenttoppen
– trots färre ansökningar till PRV

På tio år har antalet patentansökningar till PRV närapå halverats. Trots det ligger Sverige kvar i världstoppen när det gäller patentansökningar, enligt ny internationell statistik. Förklaringen? Alltfler söker internationella patent direkt.På tio år har antalet patentansökningar till PRV närapå halverats. Trots det ligger Sverige kvar i världstoppen när det gäller patentansökningar, enligt ny internationell statistik. Förklaringen? Alltfler söker internationella patent direkt.

Antal patentansökningar till PRV sedan 2000. Källa: PRV. (Klicka på bilden för större version)

Antal patentansökningar till PRV sedan 2000. Källa: PRV. (Klicka på bilden för större version)

Vid en första anblick ser siffrorna dramatiska ut – antalet patentansökningar till Patent- och registreringsverket, PRV, har minskat från 4 920 under 2000 till mindre än hälften, 2 341, under 2011.

Med 2007 som enda undantag, då det söktes några fler patent än året innan, har minskningen varit konstant under hela 2000-talet.

– Men minskningen beror egentligen inte på att antalet patentansökningar från svenskar har minskat totalt, bara att man har bytt strategi. Framför allt har det skett en ökad internationalisering, och det gör att företagen antingen söker patent på central europeisk nivå eller direkt i länder där uppfinningen ska kommersialiseras, säger Mattias Arvidsson på PRV, Patent- och registreringsverket.

Mattias Arvidsson. Foto: PRV.

Mattias Arvidsson. Foto: PRV.

Tendensen blir tydlig när man tittar på enskilda branscher. Till exempel är verkstadsindustrin fast förankrad i Sverige – och där har man inte alls sett samma nedgång i antalet ansökningar till PRV, påpekar Mattias Arvidsson.

De nya siffrorna från FN-organet WIPO, World Intellectual Property Organization, visar också att Sverige finns kvar i den absoluta eliten när det gäller antalet internationella patentansökningar (PCT-ansökningar).

I årets ranking är Sverige, med sina 3 466 patentansökningar, på tionde plats. Det är före flera länder med betydligt större befolkningsmängd, som Kanada, Italien och Spanien. Per capita är det ännu färre som matchar Sveriges siffror, där är Sverige världsledande tillsammans med Finland och Schweiz. Såväl USA som Japan, som spelar i en helt egen liga när det gäller antalet ansökningar, hamnar lägre ner i rankingen per capita.

– Vi har ett väldigt bra klimat för patentansökningar i Sverige. Trots att många svenska företag har köpts upp och forskningsavdelningar flyttat utomlands, ser vi en ökning. Samtidigt är de stora företagen viktiga i sammanhanget, så om ett stort företag köps upp och patenten flyttas utomlands så får det också en stor effekt, säger Mattias Arvidsson.

Om till exempel Ericsson, som ligger på en tionde plats bland företagen med 1116 PCT-ansökningar under 2011, skulle försvinna utomlands skulle Sverige tappa ett par placeringar i rankingen. Att ett stort företag som Astra Zeneca lägger ner sin forskningsverksamhet i Sverige får naturligtvis också betydelse.

– Men vi har legat i topp tio länge, och håller oss där. Och per capita finns vi i den absoluta toppen. Så även om ansökningarna till oss på PRV minskar så befinner vi oss absolut inte i någon kris – det är viktigt veta.

Patenttoppen PCT-ansökningar 2011. Källa: WIPO.

Patenttoppen PCT-ansökningar 2011. Källa: WIPO.

Peter Alestig Blomqvist

1 kommentar

  • Magnus Ladulås

    År 1967 var Sveriges befolkningsmängd 7,7 miljoner invånare. Enligt Patent- och registreringsverket (PRV) presterade några av dessa nära 8 miljoner människor 5 300 patentansökningar. Vi borde med befolkningsökningen registrera 6200 ansökningar varför nedgången är 45% man kan säga att nedgången ungefär stämmer överens med Sveriges välståndsminskning relativt omvärlden.

    20 april 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar