Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemMagasinetExtramaterialHar vår syn på korruption förändrats?

Har vår syn på korruption förändrats?

Nationalarenan, Göteborgs stad, Falun. Korruptionsskandalerna har stått som spön i backen den senaste tiden. Kanske har vår inställning till korruption förändrats, men inte så att vi tycker att korruption är okej – det tror de tre experter i ämnet som Ingenjören har pratat med.

– Vi har nog haft en litet idyllisk självbild tidigare, säger Lars-Göran Engfeldt, ordförande för Transparency International Sweden, en internationell organisation som årligen mäter inställningen till korruption i världens länder.

– Sverige brukar ligga i topp som ett av de minst korrumperade länderna och så har det fortsatt även efter de senaste årens skandaler. Men jag tror att vi är mer medvetna om risken för korruption i dag.

Samtidigt har vårt samhälle förändrats och mer av offentligverksamhet ligger numer i bolag eller har privatiserats. Lars-Göran Engfeldt pekar på hur viktigt det är att kontrollsystemen och revisionssystemen följer med i den utvecklingen, vilket de inte riktigt har gjort hittills.

– Boven i dramat är ofta upphandling, säger han. Där finns det uppenbara risker för korruption. Har vi starka institutioner med hög legitimitet så minskar risken, men mycket makt i den svenska statsapparaten har decentraliserats under de senaste decennierna. Ett annat problem är att räckvidden av offentlighetsprincipen försvagats när nya driftsformer inte omfattas.

Lars Korsell, enhetschef på Brottsförebyggande rådet, påpekar att riskerna för korruption vid exempelvis upphandling är välkända.

– Jag tror att det kan vara en tillfällighet att vi sett flera stora skandaler den senaste tiden, men för dem som är insatta i hur upphandlingar går till är riskerna ingen nyhet. Vi är nog mer medvetna i dag.

Statsåklagare Nils-Erik Schultz, som bland annat drivit åtalen i Göteborg, tror att alla skandaler kan bli en väckarklocka för många.

– Vi har sett exempel på otroligt dålig kontroll av hur skattemedel används. Man måste bygga in kontrollfunktioner och sanktionsmöjligheter även om verksamheten ligger i bolag eller läggs ut. Efter alla fall som har uppmärksammats så tror jag att vi anmäler mycket mer, att vi har blivit bättre på att se vad som faktiskt är korruption.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.