Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKommunerna får energispartips

Kommunerna får energispartips

Kommuner och industrier som har funderingar på att energieffektivisera sina lokaler har fått en inspirationskälla att ösa ur.  IVL Svenska Miljöinstitutet har publicerat 62 goda exempel.  

Inom ramen för EU-projektet European Energy Services Initiative har IVL Svenska Miljöinstitutet sammanställt och publicerat goda exempel på energieffektivisering av byggnader i kommuner, landsting och industrier. 

På en webbsida presenteras 62 goda exempel, varav 54 har genomförts i offentliga lokaler och åtta i industrilokaler. Det finns flera exempel där energianvändningen halverats eller minskat med mer än hälften.  

– I kommuner, landsting och industrier finns ofta stora lokaler som inte används nattetid och under helger. Genom att använda styr- och reglerteknik och närvarosensorer kan man spara mycket energi. I flera industrier är det också möjligt att använda en del av processvärmen och då kan man spara ännu mer av energi för ljus, värme och ventilation av lokalerna, säger Jenny Gode, projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet. 

I kommunerna finns det många stora byggnader, till exempel skolor och idrottshallar som står tomma under nätter, helger och lov. Där kan man spara mycket energi genom att installera den här typen av energibesparande system.  

Jenny Gode menar att det främst är brist på kapital och kompetens som gör att den här typen av åtgärder inte genomförs.

– Den här exempelsamlingen som vi har publicerat visar att arbetet med att energieffektivisera verkligen är värt mödan, säger hon.

IVL Svenska Miljöinstitutet har också både i egen regi och tillsammans med Energimyndigheten genomfört utbildningar med exempel som visat hur man med förhållandevis enkla medel kan genomföra stora energibesparingar av offentliga lokaler.

Läs mer:
» Här finns exemplen samlade

 

1 KOMMENTAR

  1. VILKEN OTROLIG BESVIKELSE!
    Att presentera detta som någon form av arbete IVL gjort!
    Det handlar ju i princip om Pressreleaser från Siemens, Schneider och i någon mån YIT!
    Speciellt när det gäller bostäderna får vi hoppas de offentliga beställarna INTE blir inspirerade! Det handlar om stora belopp av skattemedel för en beskedlig besparing. MYCKET VÄSEN FÖR LITE ULL!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.