Apple bygger ett hemlighus

Det här med att tjuvlyssna på andras samtal på bussar, tåg och restauranger kan vara oemotståndligt. Högljudda privata mobilsamtal är extremt störande men ett samtal mellan två personer kan jag ha svårt att inte lyssna på trots att jag inte känner dem eller de personer som de skvallrar om. Det har hänt att jag har grämt mig när mina medpassagerare gått av bussen före mig och snuvat mig på slutet på historien.

Jag växte upp under 70-talet vid slutstationen på en av Roslagsbanans linjer norr om Stockholm. Tåget var den stora skvallercentralen. Det var på tåget som man fick reda på allt som hade hänt, fram för allt detaljerna. Genom att tjuvlyssna på samtal på tåget fick man det som brukar kallas bakgrund och analys. I lokaltidningen kunde man läsa om ett inbrott i kvarteret. Det var på tåget man fick veta vad de stal. Det var bland bostadsannonserna man såg vilka villor som var till salu. Det var på tåget man fick veta varför (läs skilsmässa).

Tjuvlyssning av affärssamtal tas på stort allvar i näringslivet. Där gäller största möjliga försiktighet. Nu har Apple börjat oroa sig för vad de anställda diskuterar på offentliga lunchcaféer i kvarteren runt det gamla högkvarteret i Cupertino i Kalifornien. Företaget växer så det knakar och alla får inte längre plats i de sex byggnader som utgör högkvarteret. Apple har börjat hyra lokaler i närheten och många som jobbar där har börjat äta lunch på närliggande restauranger medan de som jobbar i högkvarteret har en egen lunchrestaurang.

Nu oroar sig företagsledningen för att bordsgrannarna på lunchrestaurangerna kan vara spioner från till exempel IBM, Oracle eller andra konkurrenter som har lokaler i området. Därför investerar Apple nu i en ny egen lunchkafeteria för att förhindra läckor av företagshemligheter. Det kommer att bli ett hemlighus där alla kan prata fritt med kollegerna om pågående projekt.

Det här är smart tänkt av Apple eftersom det samtidigt minskar möjligheterna för lunchflirtar med konkurrenter. Tänk om en ung Apple-anställd över sin pastatallrik spanar in en snyggning från Oracle på lunchrestaurangen. Sådana risker måste till varje pris förhindras. Tjuvlyssning och kärlek vid första ögonkastet ska aldrig underskattas.

1 kommentar

  • Jenny

    Är det verkligen smart? På många ställen kämpar universitets-och institutsledare för att skapa mötesplatser så att olika ämnen och grupper kan träffas och inspirera varandra. Och i Apples barndom så fick de väldigt många bra idéer när de blev insläppta på Xerox Parc till exempel. Open innovation någon?

    04 maj 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar