Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenApple bygger ett hemlighus

Apple bygger ett hemlighus

Det här med att tjuvlyssna på andras samtal på bussar, tåg och restauranger kan vara oemotståndligt. Högljudda privata mobilsamtal är extremt störande men ett samtal mellan två personer kan jag ha svårt att inte lyssna på trots att jag inte känner dem eller de personer som de skvallrar om. Det har hänt att jag har grämt mig när mina medpassagerare gått av bussen före mig och snuvat mig på slutet på historien.

Jag växte upp under 70-talet vid slutstationen på en av Roslagsbanans linjer norr om Stockholm. Tåget var den stora skvallercentralen. Det var på tåget som man fick reda på allt som hade hänt, fram för allt detaljerna. Genom att tjuvlyssna på samtal på tåget fick man det som brukar kallas bakgrund och analys. I lokaltidningen kunde man läsa om ett inbrott i kvarteret. Det var på tåget man fick veta vad de stal. Det var bland bostadsannonserna man såg vilka villor som var till salu. Det var på tåget man fick veta varför (läs skilsmässa).

Tjuvlyssning av affärssamtal tas på stort allvar i näringslivet. Där gäller största möjliga försiktighet. Nu har Apple börjat oroa sig för vad de anställda diskuterar på offentliga lunchcaféer i kvarteren runt det gamla högkvarteret i Cupertino i Kalifornien. Företaget växer så det knakar och alla får inte längre plats i de sex byggnader som utgör högkvarteret. Apple har börjat hyra lokaler i närheten och många som jobbar där har börjat äta lunch på närliggande restauranger medan de som jobbar i högkvarteret har en egen lunchrestaurang.

Nu oroar sig företagsledningen för att bordsgrannarna på lunchrestaurangerna kan vara spioner från till exempel IBM, Oracle eller andra konkurrenter som har lokaler i området. Därför investerar Apple nu i en ny egen lunchkafeteria för att förhindra läckor av företagshemligheter. Det kommer att bli ett hemlighus där alla kan prata fritt med kollegerna om pågående projekt.

Det här är smart tänkt av Apple eftersom det samtidigt minskar möjligheterna för lunchflirtar med konkurrenter. Tänk om en ung Apple-anställd över sin pastatallrik spanar in en snyggning från Oracle på lunchrestaurangen. Sådana risker måste till varje pris förhindras. Tjuvlyssning och kärlek vid första ögonkastet ska aldrig underskattas.

1 KOMMENTAR

  1. Är det verkligen smart? På många ställen kämpar universitets-och institutsledare för att skapa mötesplatser så att olika ämnen och grupper kan träffas och inspirera varandra. Och i Apples barndom så fick de väldigt många bra idéer när de blev insläppta på Xerox Parc till exempel. Open innovation någon?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.