Sverige ska bli världsbäst på IT

Regeringen har tillsatt en digitaliseringskommission. Den ska ledas av Jan Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH. Uppdraget är att till slutet av 2015 visa hur Sverige blir bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringen har tillsatt en digitaliseringskommission. Den ska ledas av Jan Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH. Uppdraget är att till slutet av 2015 visa hur Sverige blir bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

I oktober 2011 lanserade regeringen en strategi för svensk IT, med över hundra åtgärder för att öka och förbättra IT-användningen i landet. Jan Gulliksens uppdrag blir att omvandla den strategin till verklighet.

 – Sverige brukar ligga högt i internationella jämförelser kring it-användning. Jag har för avsikt att visa hur vi ska bibehålla Sveriges starka position inom IT och kanske även avancera till den absoluta toppen, sade Jan Gulliksen på presskonferensen.

I regeringens strategidokument, ”En digital agenda för Sverige”, anslås ett nytt mål för IT-politiken, nämligen att ”Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”. Det målet delas upp i fyra områden:

1. Det ska vara lätt och säkert att använda IT.
Tillgängligheten till offentliga e-tjänster ska öka. För att säkerställa detta inrättas ett särskilt användningsforum. Framför allt ska offentliga register göras mer tillgängliga.

2. Nya nyttiga tjänster ska skapas
Övergången till att använda elektroniska upphandlingar påskyndas. Stat, kommun och landsting samordnar sina it-upphandlingar. Äkthetskontroller införs för utländska e-signaturer. Användningen av IT i skolan ökar.

3. Ny infrastruktur ska skapas
Internet måste vara tillgängligt och robust, står det i den digitala agendan. Post- och Telestyrelsen ska bidra till att antalet driftsstörningar minskar. Fibernäten får ökad redundans. 2014 ska 40 procent av alla hushåll och fasta verksamhetsställen ha tillgång till 100 megabit per sekund, och 2020 ska 90 procent ha tillgång till samma hastighet.

4. IT ska gynna samhällsutvecklingen
Under den här punkten framhålls nyttan med IT inom alla sektorer. Tekniken ska gynna jämställdheten, friheten på nätet och inte minst miljön där IT-tekniken kan minska både energianvändning och koldioxidutsläpp.

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt poängterade under presskonferensen att den tillväxt som Sverige har haft historiskt till stor del, kanske så mycket som 40-50 procent, har berott på landets förmåga att dra nytta av ny teknik. Nu gör många andra länder stora investeringar i digital teknik. Om Sverige vill fortsätta ligga i topp krävs nya satsningar.

Senast den 31 december 2015 ska kommissionen redovisa sina resultat.

Sture Henckel

Läs mer
» IT i människans tjänst – en digital agenda för Sverige

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar