Den 18-20 november håller Sveriges Ingenjörer sitt årliga fullmäktige. I år har 40 motioner kommit in och som vanligt är spännvidden stor. Flera medlemmar vill att förbundet satsar på mer stöd till de förtroendevalda.
Den 18-20 november håller Sveriges Ingenjörer sitt årliga fullmäktige. I år har 40 motioner kommit in och som vanligt är spännvidden stor. Flera medlemmar vill att förbundet satsar på mer stöd till de förtroendevalda.
Fullmäktige är Sveriges Ingenjörers riksdag som sammanträder i november varje år. Fram till den 1 september har var och en som är medlem i förbundet, enskild eller via en valkorporation, haft möjlighet att lämna in motioner som behandlas på fullmäktige.
En dryg handfull av årets 40 motioner handlade om förslag och önskemål på att förbundet på olika sätt ska stärka de förtroendevalda på arbetsplatserna. Björn Nyström, ordförande för akademikerföreningen vid Saco Posten, efterlyser centralt stöd till lokala medlemsregister. I dag har flera större akademikerföreningar egna utvecklade medlemsregister av skiftande kvalitet. Han vill också att förbundet tar fram en gemensam standardiserad hemsida som kan användas av akademikerföreningarna på arbetsplatserna.
Björn Nyström har också skrivit en motion om bättre utbildning av förtroendevalda. Han vill att Sveriges Ingenjörer utvecklar ett utbildningskoncept med stegsystem som kompletteras med erfarenhetsträffar. ”En vital och professionell lokal facklig verksamhet medför att Sveriges Ingenjörer och övriga akademikerförbund får bra image vilket i sin tur ger nöjda medlemmar och underlättar rekrytering av medlemmar och nya fackliga förtroendemän”, skriver Björn Nyström i sin motion.
Sveriges Ingenjörer satsar sedan flera år tillbaka allt mer resurser på att stödja det lokala fackliga arbetet.
– I den nya organisationen av förbundskansliet finns en enhet med särskilt ansvar för förtroendevalda. Det är ett steg i den här riktningen, säger Anders Tihkan, förbundssekreterare.
Från akademikerföreningen vid ABB har det kommit en motion om turordningsreglerna. Medlemmarna bakom motionen vill att förbundsstyrelsen skriftligt redovisar strategin inför de kommande förhandlingarna om turordningsreglerna mellan PTK och Svenskt Näringsliv.
Man vill ha tydliga besked om förbundsstyrelsens målsättning med förhandlingarna. Bland annat vill man att flera frågor kring begreppet kompetens besvaras av styrelsen innan förhandlingarna startar. Motionärerna skriver: Hur definieras kompetens? Vem bestämmer vem som har vilken kompetens? Vem bestämmer om kompetensen är tillräcklig? Vad händer om förtaget drar ner på kompetensutvecklingen? Blir det då lättare att säg upp de som inte har tillräcklig kompetens?
Akademikerföreningen vid Ericsson har lämnat in en motion där men begär att förbundsstyrelsen ger en överskådlig sammanställning av de motioner som genom åren bifallits av fullmäktige och att man visar på vilket sätt de har bidragit till att utveckla förbundets verksamhet.
Årets samtliga 40 motioner finns att läsa på förbundets hemsida. I början av november blir det möjligt för alla medlemmar att skriftligen kommentera motionerna. Kommentarerna blir ett underlag till diskussionerna och de beslut som tas vid fullmäktige.