Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtMånga motioner till fullmäktige

Många motioner till fullmäktige

Den 18-20 november håller Sveriges Ingenjörer sitt årliga fullmäktige. I år har 40 motioner kommit in och som vanligt är spännvidden stor. Flera medlemmar vill att förbundet satsar på mer stöd till de förtroendevalda.

Fullmäktige är Sveriges Ingenjörers riksdag som sammanträder i november varje år. Fram till den 1 september har var och en som är medlem i förbundet, enskild eller via en valkorporation, haft möjlighet att lämna in motioner som behandlas på fullmäktige.

En dryg handfull av årets 40 motioner handlade om förslag och önskemål på att förbundet på olika sätt ska stärka de förtroendevalda på arbetsplatserna. Björn Nyström, ordförande för akademikerföreningen vid Saco Posten, efterlyser centralt stöd till lokala medlemsregister. I dag har flera större akademikerföreningar egna utvecklade medlemsregister av skiftande kvalitet. Han vill också att förbundet tar fram en gemensam standardiserad hemsida som kan användas av akademikerföreningarna på arbetsplatserna.

Björn Nyström har också skrivit en motion om bättre utbildning av förtroendevalda. Han vill att Sveriges Ingenjörer utvecklar ett utbildningskoncept med stegsystem som kompletteras med erfarenhetsträffar. ”En vital och professionell lokal facklig verksamhet medför att Sveriges Ingenjörer och övriga akademikerförbund får bra image vilket i sin tur ger nöjda medlemmar och underlättar rekrytering av medlemmar och nya fackliga förtroendemän”, skriver Björn Nyström i sin motion.

Sveriges Ingenjörer satsar sedan flera år tillbaka allt mer resurser på att stödja det lokala fackliga arbetet.
– I den nya organisationen av förbundskansliet finns en enhet med särskilt ansvar för förtroendevalda. Det är ett steg i den här riktningen, säger Anders Tihkan, förbundssekreterare.

Från akademikerföreningen vid ABB har det kommit en motion om turordningsreglerna. Medlemmarna bakom motionen vill att förbundsstyrelsen skriftligt redovisar strategin inför de kommande förhandlingarna om turordningsreglerna mellan PTK och Svenskt Näringsliv.

Man vill ha tydliga besked om förbundsstyrelsens målsättning med förhandlingarna. Bland annat vill man att flera frågor kring begreppet kompetens besvaras av styrelsen innan förhandlingarna startar. Motionärerna skriver: Hur definieras kompetens? Vem bestämmer vem som har vilken kompetens? Vem bestämmer om kompetensen är tillräcklig? Vad händer om förtaget drar ner på kompetensutvecklingen? Blir det då lättare att säg upp de som inte har tillräcklig kompetens?

Akademikerföreningen vid Ericsson har lämnat in en motion där men begär att förbundsstyrelsen ger en överskådlig sammanställning av de motioner som genom åren bifallits av fullmäktige och att man visar på vilket sätt de har bidragit till att utveckla förbundets verksamhet.

Årets samtliga 40 motioner finns att läsa på förbundets hemsida. I början av november blir det möjligt för alla medlemmar att skriftligen kommentera motionerna. Kommentarerna blir ett underlag till diskussionerna och de beslut som tas vid fullmäktige.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.