Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenNär bilen blev det bästa miljövalet

När bilen blev det bästa miljövalet

I söndags gjorde jag ett klokt miljöval när jag valde bilen istället för bussen. Ja, du läste rätt. På SLs hemsida finns en utmärkt reseplanerare där man kan ta reda på hur man enklast och snabbast reser kollektivt inom hela SL:s område.

Jag bor i Vallentuna tre mil norr om Stockholm och i söndags  åkte jag till Torsåker i grannkommunen Upplands Väsby, en resa på knappt två mil.  Jag föredrar i allmänhet att åka kommunalt om det inte tar orimligt mycket  längre tid. I Stockholmsområdet går det ofta snabbare att åka kollektivt eftersom det kan ta en halvtimme att hitta en parkeringsplats, om det ens  lyckas. För att inte tala om parkeringskostnaderna.

Mellan Vallentuna och Torsåker en söndagsförmiddag är  bussförbindelserna ganska dåliga. Reseplaneraren föreslog buss till Upplands Väsby station, därifrån tåg till Märsta och sedan buss till Torsåker. Resan  skulle ta en timme och 49 minuter. Att köra bil skulle ta under en halvtimme. Det gjorde mitt val enkelt. Bussen var inte längre ett alternativ.

Innan jag stängde reseplaneraren på datorn fick jag syn på  knappen ”miljö” som finns intill varje föreslagen resa. Jag klickade på miljöknappen och fick se ett diagram med två staplar, en blått som visade  utsläppen av koldioxid för resan med kollektivtrafik och ett rött som visade utsläppen för motsvarande resa med bil.

Det tog en liten stund innan jag förstod vad jag såg. Den  blå stapeln var högre än den röda. Om jag åkte kollektivt skulle jag släppa ut 1,9 kilo koldioxid men om jag tog bilen skulle jag bara släppa ut 1,4 kilo.

Jag blev nyfiken på hur beräkningarna fungerade och prövade  resor kors och tvärs över Stockholmsområdet. Det visade sig snabbt att min resa  till Torsåker var ett unikt undantag. För alla resor som jag testade var  koldioxidsläppen betydligt högre med bil än med kollektivtrafik. Det bästa miljövalet var alltid pendeltåg och andra lokaltåg som Roslagsbanan och  Saltsjöbanan eftersom de drivs av el och därmed inte släpper ut någon koldioxid alls.

Till mitt jobb inne i centrala Stockholm har jag två  alternativ med kollektivtrafiken: direktbuss eller Roslagsbanan och därefter tunnelbana.  Väljer jag bussen släpper jag ut 1,5 kilo koldioxid per resa, väljer jag tåg  och tunnelbana bli utsläppet noll. Skulle jag ta bilen, släpper jag ut 2,5 kilo koldioxid.

Nu ska man vara medveten om att det här inte är någon exakt  vetenskap. SL skriver själva på sin hemsida att beräkningarna bygger på  genomsnittlig bränsleförbrukning för bensinbilar i Stockholm och antalet personer  som har rest med bussarna under ett år. Att allt fler bilar körs på diesel, som  ger lägre koldioxidutsläpp än bensin, förändrar förhållandena en del till  bilens fördel.

Två slutsatser tycker jag ändå att man kan dra. Bussar som  går halvtomma innebär en stor miljöbelastning. Det var därför en bussresa  mellan Vallentuna och Upplands Väsby en söndagsförmiddag ger högre  koldioxidutsläpp än samma resa med bil. Kanske bussbolagen som kör för SL  skulle kunna komplettera bussparken med mindre bussar?

Tåg och tunnelbana är det  oslagbara miljövalet och därför diskuteras utbyggnaden av tunnelbanan i olika  riktningar flitigt just nu. Det handlar om stora investeringar, mycket stora. Men  om ambitionen att minska koldioxidutsläppen ska kännas trovärdig finns det  knappast något alternativ. Tunnelbana och lokaltåg är för närvarande de enda  fossilfria alternativen. Förutom cykeln.

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.